Copperfield

Jag anser att David Copperfield är världens absolut främsta magiker.
Detta baserar jag på hans inovationsförmåga, talang och skicklighet.
Han är också, utan tvekan, den mest kopierade magikern som funnits (vilket man i dag kan se en hel del exemplar av runt hela världen. Även i lilla Sverige).

I dag gör han och hans crew egna unika illusioner eftersom så fort en illusionsmakare gjort en illusion åt Copperfield så beställs den illusionen av tusentals ”copperfield-cloner” runt hela världen.

Trots detta gillar jag faktiskt väldigt mycket när Copperfield var ung och ofta gjorde  ”standardillusioner” som många andra illusionister gjorde.
Han gjorde dem alltid med finess och en extra ”tvist” och la till en fantastisk teatralisk känsla i illusionerna.

Se ett gammalt klipp med Copperfield gör denna klassiker på ett såååå snyggt sätt till Gerswin-musik att man bara jublar:

Att jag blev såhär nostalgisk är för att jag just nu håller på att skriva en text om mina favoritillusioner som ska publiceras i en magitidning. En av mina favoriter är just svävande damen och då i synnerhet David Copperfields snygga version.

4 åsikt på “Copperfield

 • 29 augusti 2008 kl 13:08
  Permalink

  Det finns ju en del proffs magicer i Sverige.

  Jag undrar vem som har kopierat mest i från Copperifeld ?

  Får man kopiera utav trick ?

  Eller köper man någon form utav licens ?

  Undrar en lekman.

 • 29 augusti 2008 kl 13:20
  Permalink

  Bra frågor. Låt mig svara på dem en och en:

  Ja, det finns en hel del proffsmagiker i Sverige men väldigt få som sysslar med större illusioner.

  Jag tror nog att de flesta magiker i Sverige, proffs som amatör, har blivit inspirerad av Copperfield på något sätt. En del har kopierat rakt av och en del har bara fått influenser av honom.

  Nej, man får inte kopiera trick rakt av. Däremot har man rätt att köpa samma illusion t ex om det inte finns ett exklusivt avtal med illusionisten och hantverkaren.
  Däremot får man INTE kopiera intellektuellt material som stil, musik etc rakt av.
  För ca 10 år sedan stämdes en fransk illusionist i domstol av Copperfield efter att ha gjort Copperfields Flying på EXAKT samma sätt och med exat samma musik och stil.
  Copperfield vann.

  Självklart ska man inte kopiera andra men precis som i andra branscher kopieras det hej vilt. Jag ser i dag flera illusionister i Sverige som kör samma material som mig och med mina skämt men jag kan tyvärr inte stoppa dem.
  Däremot är det inte någon som vill (eller kan) göra mitt buktaleritrick.

  Ja, man kan köpa rättigheter till trick och illusioner. Jag har köpt ett par rättigheter till en del trick de senaste åren. Bl a köpte jag rättigheterna av en engelsman att göra en viss grej i min buktaleriakt.
  Nyligen köpte jag rättigheterna till ett buktaleritrick där man kan buktala med munnen förtejpad. Kanske kommer den in i min akt så småningom…

  Det kan kännas konstigt för en lekman att man kan ”köpa sina trick” men betänk att Robert Wells måste köpa sina pianon. Det är hur man trakterar dem som är skillnaden.
  Tänk också på att Frank Sinatra och Elvis knappt skrev någon låt själv. Alla låtar var levererade av låtskrivare.
  Så är det fortfarande med de flesta av världens största artister.

 • 29 augusti 2008 kl 15:19
  Permalink

  Hade inte Joe Labero i början på sin karrier samma entre´ nummer som David Copperfield, tom låda – sedan trollas fram på en motorcykel, någon sa till mig att numret fanns med när Labero började sina karrier på Berns Salonger ?

  Tack för ett utförligt svar på mina funderingar och frågor.

 • 29 augusti 2008 kl 15:54
  Permalink

  Jo. Han gör dem ännu i dag men han har lagt till lite mer av sitt ”eget” i illusionerna.

Kommentarer är stängd.