Hur medium jobbar del 2

De flesta medium och ”spåtanter” använder sig av så kallad ”cold reading” för att kunna ge spådomar eller ”prata” med döda släktingar.

Får ofta en fråga hur cold reading fungerar.
Hittade denna video som i och för sig är ganska jobbig, men som förklarar deras arbetssätt på ett bra sätt.

Hur många av dessa taktiska kunskaper i filmen ovan ser du medium på tv använda? Allihopa faktiskt.

Även om man visar sådana här klipp så kommer folk fortfarande att tro på medier och spågummor. Det kommer heller aldrig att stoppa dessa bluffmakare att bluffa andra människor att de har övernaturliga krafter…. Eller att bluffa folk från sina pengar…

5 åsikt på “Hur medium jobbar del 2

 • 19 september 2008 kl 20:04
  Permalink

  Troende, för det är ju faktiskt vad de är, hävdar dock bestämt att bara för att allt detta går att reproducera utan speciella krafter så bevisar det inte att ingen har några krafter som tillåter detta. Samma dumheter kan man komma dragandes med när det gäller det faktum att ingen någonsin kunnat styrka dessa krafter under reglerade former. Nästa gång du stöter på en troende, fråga varför inget medium stoppade Estonia-katastrofen. Det kan de inte säga så mycket om.

  Jag har all respekt i världen för människor som James Randi, Michael Shermer, Penn & Teller, P. T. Barnum osv, men en som sticker ut lite extra är Derren Brown. Han har gjort två riktigt bra dokumentärer, de heter Messiah och The System. Rekommenderar dem båda varmt.

 • 20 september 2008 kl 4:29
  Permalink

  Derren Brown är en duktig magiker. Han fick ta några smällar över att han använde Neuro Lingustic Programming som förklaring till sina akter, när det var gammla hederliga mentalist/magiker metoder han använde.

  Men som sagt, en duktig magiker och skeptiker.

 • 20 september 2008 kl 10:18
  Permalink

  Äsch… Det är ju show.
  Han ÄR duktig och har ett fantastiskt team bakom sig.

  Visste du att han var en av de som skrev ett utlåtande på Richard Dawkins engelska upplaga av ”The God Delusion”? (Penn & Teller gjorde det i USA-utgåvan).

 • 20 september 2008 kl 10:55
  Permalink

  Hmm, hade inte klarat frågan på Jeopardy, men det låter helt klart bekant… Gav min far The Blind Watchmaker i födelsedagspresent förra året, han är själv kemist och biolog, så han gillar den typen av litteratur. Trots detta är han inte lika militant skeptisk som jag själv. :)

  Derren Brown demonstrerade rätt nyligen i sitt program Trick or Treat hur B. F. Skinners modell rörande vidskepelse fungerar. Faktiskt väldigt intressant, här finns mer att läsa om det experimentet, under ”Superstition in the pigeon”: http://en.wikipedia.org/wiki/B._F._Skinner

 • 20 september 2008 kl 14:50
  Permalink

  Jag visste att PennTeller hade skrivit i den Amerikanska versionen, men inte att Derren Brown skrev i den engelska.

  Jag blev väldigt arg på mig själv när jag läste ’Blind Watchmaker’. Jag skulle ha läst den mycket tidigare, kanske redan i gymnasiet…

Kommentarer är stängd.