Kvällstidningar…

Blir ibland nästan förbannad… Eller i alla fall smått upprörd.

Kvällstidningarna vill visa att de är seriösa och förmedlar objektivt nyheter till svenska folket.

De skriver om finanskriser och val i USA och andra länder och vill inget annat än att just deras story är den mest trovärdiga och det sätter de sin journalistiska heder på.

Men så dyker det upp.
Plötsligt läggs all journalistisk heder åt sidan och charlatanverksamhet får stort utrymme.

”Aftonbladets astrologer avslöjar din kärlekshöst”

Detta innebär alltså att på en seriös (?) journalistisk tidning finns det anställda astrologer som kan bestämma folks kärleksliv genom att lista de olika månaderna och sedan koppla dem till stjärnbilder.

Stjärnbilder som består av stjärnor så långt borta att de kanske inte ens existerar i dag eller i alla fall inte befinner sig på samma plats som vi ser dem i dag.

Stjärnbilder som kan föreställa en fisk eller en skorpion när man ser konstellationen från jorden men föreställer något helt annat om man ser samma stjärnor från en annan galax. 

Och självklart ligger detta ”astro” under deras Plustjänst som kostar 19:-/månaden. De är alltså inte ett uns bättre än de charlataner som sitter och lurar folk på pengar med sina dyra telefonlinjer.

Förutom det har både Expressen och Aftonbladet separata specialsidor som heter ”Horoskop”.

Självklart handlar det om pengar och pengar enbart.
Kvällstidningarna tjänar bra med pengar på dessa ”astron” och SMS-tjänster för annars hade de säkerligen behandlat denna charlatanverksamhet genom att kritiskt och rationellt undersöka denna verksamhet och stoppat den.

Money talks! 

För visst ska vi väl kunna lita på vad media skriver….?

Nope! Av den orsaken (samt ett par till) ska man alltid ta kvällstidningarnas artiklar med en nypa salt.

”Jamen horoskop är ju bara en kul grej och kan inte skada någon” säger en del.
Tja, tänk på att president Ronald Reagen hade en astrolog som hjälpte till i de stora besluten och till och med unga människor skadas; En tjej på 31 år låter horoskopen styra sitt kärleksliv. Hon är 31 år gammal och fortfarande singel eftersom hon inte kan dejta någon med ”fel stjärntecken”.

Ja jösses…. Tycker synd om henne.

Och du; Ditt kärleksliv bestämmer du, och bara du, hur det ska bli. Inte en samling stjärnor i universum.

7 åsikt på “Kvällstidningar…

 • 25 september 2008 kl 18:29
  Permalink

  Ska vi räkna med att astronomerna får använda stjärnkikare och andra hjälpmedel så finns det ett par miljarder stjärnor att använda sig av. Ska man då tänka sig att närmaste stjärnan är 4 ljusår bort (dvs minst 4 år innan vi ser att den försvunnit) och att vintergatan är 100.000 ljusår i diameter så är det ganska troligt att några av stjärnorna vi ser nu är borta.

  Har dessutom för mig att det vi räknar som ”observerbart” är närmare 50 miljarder ljusår, så det lutar helt klart åt att alla stjärnor vi kan se inte är ”levande” fortfarande :).

 • 25 september 2008 kl 20:22
  Permalink

  Kan folk själv avgöra var de vill lägga sina pengar, såsom på onödig dålig mat, skräpunderhållning eller på t.ex. horoskop.

  Eller skall man ha någon person eller något institut/stat som avgör det?

  Skall man anse människor som myndiga om de är det?

  Några frågor som dök upp.

  MVH. Mikael.

 • 25 september 2008 kl 20:31
  Permalink

  Folk ska naturligtvis få göra som de vill men jag tycker att det är skamligt att kvällstidningar, som utger sig för att föra en seriös journalistik, tjänar pengar på folks vidskepelser.

  Staten ska helt klart hålla sig utanför vad folk pysslar med.

  Frihet är viktigt: Folk får supa, röka eller knarka läsa horoskop om de vill så länge det inte skadar andra.
  Vill de förstöra sina liv är det upp till dem men de skadar andra om de måste tas in på sjukhus för t ex leverskador på grund av supande. Både genom att de tar upp resurser inom sjukvården plus att vi alla betalar för det via vår skattsedel.

  Mitt förtroende för kvällstidningar skadas när de gör reklam för charlataner och på så vis lurar folk att tro att det ”kanske ligger något i det hela eftersom det stod i tidningen”.
  Tidningarna har faktiskt ett samhällsansvar. I synnerhet eftersom det är media som styr i Sverige i dag.

  Självklart gör de tidningar som inte uppbär något presstöd från staten som de vill men det måste ju finnas en egen gräns för hur långt man kan gå. Återigen; Samhällsansvar.

  Jag tycker det är skrämmande att det fanns en president som använde sig av en astrolog i viktiga beslut.
  En hel värld kunde skadas av detta.

 • 25 september 2008 kl 20:59
  Permalink

  När det handlar om just självdupering så finns det alltid skadliga effekter. Folk brukar använda samma argument för religion, att det inte ”skadar någon” att vara lite religiös, men det är alltid det milda som gror till, och därmed möjliggör, det extrema. Och det är då föräldrar vägrar låta barn ta emot en blodtransfusion, föräldrar låter sitt nyfödda barns kön lemlestas osv osv.

  Precis som det sagts tidigare så förstärker artiklar som denna bilden av att det kan ligga något i denna smörja. Tro dock inte att allt snack om ljusår osv skrämmer en troende, och anledningen till detta är att det finns helt enkelt ingen astrologi-troende som ens kan förklara hur dessa stjärnor förslagsvis skulle påverka oss från första början. Man bara ”vet” att det är så, som med all tro.

 • 26 september 2008 kl 23:00
  Permalink

  Tidningar har eller tar sitt samhällsansvar..???
  Hoppas man inte på allvar tror att det är så.

  Min pappa var Expressenjournalist i sin tidiga karriär, min farbror var tidningens främste inom sin genre inom kultur.

  De speglar möjligtvis sin tidsanda, men deras uppgift är inte att ta samhällsanvar, möjligtvis att spegla makten som skall ta sitt samhällsanvar.

  ”Smörja” säljs under många olika benämningar, i allt från undermålig journalistik, usel underhållning,onyttigt godis, avgaser från dyra bilar etc.

  En hel del har problem med oss troende, för att vi tror på det goda. Och så har man så bristfällig kompentens att man sätter ihop oss i klump. Man kan tolka på olika sätt, men det verkar en hel del inte ha kunskap om. Men uttala sig kan man.

  Varför skall de som tror på det goda försvara sig. Borde det inte vara tvärtom.

  Beskriv vinden.

  Du skall älska din nästa som dig själv.

  Många borde lägga sin energi på att göra goda gärningar, istället för att bara snacka.

 • 27 september 2008 kl 10:51
  Permalink

  Måste man vara verkligen troende för att vara god?

  Och; Nej, tidningarna skriver det som de tjänar pengar på. Inget annat.

Kommentarer är stängd.