Kristallkulan

En av mina hjältar heter James Randi.

James Randi
James Randi

Han är trollkarl, utbrytarkung, skeptiker samt mycket mer. Han är väl mest känd för att ha avslöjat bluffmakaren Uri Geller samt andra liknande bluffmakare.

Han är också känd för att erbjuda en miljon dolar i sin utmaning ”One Million Dollar Paranormal Challenge”.
Här kan spågummor, medier och andra som uppger sig för att ha övernaturliga krafter lätt tjäna en miljon dollar om de – under Randis kontroll – verkligen har övernaturliga krafter.

Konstigt nog har ingen lyckats under de år priset funnits.

Ofta säger dessa paranolmala personer att de inte behöver pengarna utan gör det för ”mänskligheten”. Konstigt då att de inte drar sig från att lura folk genom att få horoskop och liknande via att ringa deras dyra betalnummer…

Det rimmar illa, eller hur.

I Sverige kan man ansöka hos Vetenskap och Folkbildning och Humanisterna har en egen test som de kallar för Kristallkulan. Humanisterna gjorde ett test i TV3:s ”Insider” där en spåpajas skulle försöka ”spå” sig fram i vilken låda olika böcker låg. Hon klarade inte en enda av 15…

Så, kom igen nu då alla ni med övernaturliga krafter. Visa vad ni kan. För det är ju trist om man har övernaturliga krafter och det enda man använder det till är att böja skedar eller hitta bortsprungna katter per telefon…

Kolla in detta nutcase som heter Sylvia Browne. Hon är en galenpanna som kan ”se” in i framtiden och har övernaturliga krafter. Hon har varit med i Montell Williams show och en massa andra shower och gjort bort sig på alla ställen… Ändå får hon fortsätta.

I nedanstående klipp får man först se Sylvia Browne berätta i tv för en pojkes föräldrar att han inte finns mer. Pojken dök senare upp levande.
I videon kan man också se James Randi och hans analys om henne.

Läs mer om henne på Stop Sylvia Browne

Jo, Randi har utmanat Sylvia Browne och hon har godkänt att möta Randis experter. Nu har det gått fem år.

5 åsikt på “Kristallkulan

 • 21 september 2007 kl 9:52
  Permalink

  Hej John!

  Tänk att din hjälte är en skeptiker. Det låter positivt…. Hoppas att han kan ge hopp och att hans budskap är att sprida kärlek.

  Men är man frisk och framgånsgrik, tror jag man har lättare och framförallt råd att självförverkliga sig själv och bota sig själv med en egen ”quick-fix”. Och vara skeptiker. Måste kännas trist att kunna förklara allt vetenskapligt, att ha en syn att allt är endimensionellt. Att slumpem är det som styrt allt, en himla tur att allt samverkar i naturen.

  Det finns många ”trollkarlar” i vår värld som lever på att lura andra och tar betalt för detta, så jag förstår din skepsis till dessa.

  När man vet att det man gör är bara lurendrejeri, så är vi människor utrustade med något som avslöjar oss själva som kallas för samvete. Var kommer detta ifrån och eftersom det är universiellt, kan man undra om det bara är slumpen som gjort att vi är utrustade med sådant. Hur förklarar du detta?

  Kom ihåg lura ingen, utan lär dig av din guru och avslöja allt och som jag förstår är det detta som gör honom till din hjälte. Vad skall du då leva på? Att tala om Sanningen och inte ”lura någon”. Har jag förstått dig rätt då?

  Välkommen till klubben. Många behöver mening i sina liv. Positivism och inte lurandes trollkarlar. Dessa är farliga, håller jag med dig om.

  Allt det bästa. ”Tro, hopp och kärlek, och störst av dem är kärleken”! Bra ledord, dem kan man väl inte vara kritiska mot, eller….

 • 21 september 2007 kl 17:30
  Permalink

  Hej Mikael!

  Randi är en av mina hjältar på många olika sätt. En av dem är at han är illusionist. När jag mötte honom första gången var det i egenskap av trollkarl på en världskongress för trollkarlar i Lausanne på 80-talet.

  Att ha en skeptisk syn på det mesta här i livet är nog inte så fel. Jag tror att t ex många borde ha en mer skeptisk syn på vad som skrivs i våra kvällstidningar t ex ;-)

  > Men är man frisk och framgånsgrik, tror jag
  > man har lättare och framförallt råd att
  > självförverkliga sig själv och bota sig själv
  > med en egen ”quick-fix”. Och vara skeptiker.

  Om man är frisk och framgångsrik är väl allt nästan lättare? Det är ju ganska logiskt. Viktigast är att vara frisk ändå. Framgångsrik kan man vara på så många olika sätt och det räknas INTE i pengar.

  Jag tror också att det är bra att vara skeptisk till mycket som sker i livet också. Det handlar inte om någon ”quick fix” för det. Tror man hellre på spågummor än läkare när man är sjuk så kan man råka ganska illa ut.

  > Måste kännas trist att kunna förklara allt
  > vetenskapligt, att ha en syn att allt är
  > endimensionellt. Att slumpem är det som styrt
  > allt, en himla tur att allt samverkar i
  > naturen.

  Nej, det kan aldrig vara trist att förklara allt vetenskapligt.
  Jag slukar allt som har med vetenskap att göra (så mycket jag kan) och är enormt nyfiken och vill ära mig så mycket jag kan.
  Jag skulle tycka att det var oerhört tråkigt om man avfärdade allt man inte förstod med något övernaturligt.

  Utan våra vetenskapsmän och folk som sökt förklaringar på allt hade vi kanske fortfarande trott att jorden var platt och att jorden var universums mitt. Vi hade aldrig förstått hur atomer fungerar och hur penicillin räddar liv på människor.
  Det handlar inte alltid om någon slum när det gäller vetenskap; Alla tror jag försöker förstå att evolutionen är så långt ifrån en slump. Där handlar det mer om ”survival of the fittest”.

  Att visa saker skett av en slump är ju ingen omöjlighet.
  Om jag i helgen skulle vinna över 100 miljoner kronor på Lotto så tror jag att det har mer med slumpen att göra än om jag satt och strök en hartass.
  Om jag tappar ut en tändsticksask på golvet och et mönster bildas tror jag hellre på att det var slumpen än något övernaturligt.

  > Det finns många ”trollkarlar” i vår värld som
  > lever på att lura andra och tar betalt för
  > detta, så jag förstår din skepsis till dessa.

  Ja, det är sådant som irriterar mig. Kanske hade Peter Sellers levt ett tag till om han låtit en läkare hjälpa honom i stället för att åka till en faith healer som med hjälp av sina händer ”opererade” hans dåliga hjärta och ”tog bort” det ”onda”.

  > När man vet att det man gör är bara
  > lurendrejeri, så är vi människor
  > utrustade med något som avslöjar oss själva
  > som kallas för samvete. Var
  > kommer detta ifrån och eftersom det är
  > universiellt, kan man undra om det
  > bara är slumpen som gjort att vi är utrustade
  > med sådant. Hur förklarar
  > du detta?

  Jag är ju ingen vetenskapsman men jag antar att detta ligger djupt rotat i våra gener som utvecklats under årtusenden.
  Det skulle vara mycket intressant att höra vad du tycker i den frågan. Jag ser fram emot att vi tar den där middagen vi pratade om och sitter ner och pratar och diskuterar.

  > Kom ihåg lura ingen, utan lär dig av din guru
  > och avslöja allt och som
  > jag förstår är det detta som gör honom till
  > din hjälte. Vad skall du då leva på? Att
  > tala om Sanningen och inte ”lura någon”. Har > jag förstått dig rätt då?

  You got a point. Där satt den *LOL* … Förutom detta med guru då. Randi är en hjälte men inte någon guru eftersom jag vill försöka tänka själv så gott det går.
  Grejen är bara den att jag själv ALDRIG säger att jag har övernaturliga gåvor när jag trollar. Jag gör det enbart som underhållning och jag använder konstarten trolleri och illusioner för att underhålla i stället för att spela på en gitarr eller jonglera.

  > Allt det bästa. ”Tro, hopp och kärlek, och
  > störst av dem är kärleken”!
  > Bra ledord, dem kan man väl inte vara
  > kritiska mot, eller….

  Nej det kan man inte vara kritisk mot men det beror på vad man ska tro, vad man ska hoppas på. Men kärleken – den är störst av dem alla.

  Tack Micke för ett toppeninlägg.

 • 21 september 2007 kl 17:48
  Permalink

  * Gud är död! Nietzsche.

  * Nietsche är död! Gud

  -Vi har ökat vår kunskap enormt – men har inga svar på de stora frågorna…

  Tror (hi…) det skulle vara givande med middag.

  Guds Stora Frid till er alla.

 • 21 september 2007 kl 18:09
  Permalink

  Nej, vi har inte svar på alla de stora frågorna men vi får inte sluta att vara nyfikna och ifrågasätta och förstå hur saker och ting fungerar. Och varför de fungerar.

  Människan har bara funnits på jorden en halv suck, om man räknar tiden från när jorden skapades. Vi har mycket att lära och kommer att lära oss mer och mer. Vi har lärt oss så oerhört mycket hur saker och ting fungerar men vi måste låta det hela ta sin tid.
  Man MÅSTE inte ha svar på alla de stora frågorna just i dag, men man kan inte avfärda det vi inte förstår med att det är övernaturligt.

  Jag önskar att man kunde leva ettusen år fram i tiden för att uppleva hur långt vi har kommit när det gäller förståelse för saker och ting och jag hoppas att vi alla människor lever i ett bätre samförstånd, men det är upp till oss.

 • Pingback: John Houdis BLOGG - Dagar i en entertainers liv » The Amazing Show med James Randi

Kommentarer är stängd.