Hata skeptiker!

Att vara skeptiker upprör, vilket förvånar mig egentligen.

Många blir enormt upprörda om man ifrågasätter alternativedicin, medium, spågummor, healers, astrologer etc.

James Randi tar upp i sin podcast varför folk hatar eller avskyr skeptiker.

Mycket intressant att lyssna på (kräver iTunes)

http://korta.nu/skeptikerhat

Randi answers a listener question about why atheists and skeptics are hated by so many and posits some theories on what we can do about …

5 åsikt på “Hata skeptiker!

 • 22 oktober 2008 kl 14:44
  Permalink

  Min tes, som är högst kontroversiell (tål att nämnas), är att alla som inte lider av en psykisk störning i någon form vet att inga gudar finns, att andevärlden är påhitt osv.

  Bygger man vidare på denna tes så betyder det alltså att ingen tror för att de faktiskt tror, utan för att de av någon anledning känner sig tingade att tro. De behöver tro, för sig själva, för att tillfredsställa ett behov.

  Så när man ifrågasätter dessa saker är det därför ganska naturligt att många reagerar med aggression, har själv varit med om det ett flertall gånger. De blir inte defensiva för att man ifrågasätter konceptet, utan för att deras egna rättfärdigande försvagas.

 • 22 oktober 2008 kl 14:49
  Permalink

  Kan hålla med dig i stort sett med allt förutom det där med att man måste ha en psykisk störning om man tror på övernaturliga väsen. Det kan man klara utan att vara psykiskt störd.

  Det är precis det du skriver som James Randi också berättar om på podcatsen och som jag får också uppleva titt som tätt.

 • 22 oktober 2008 kl 14:57
  Permalink

  Ja, det är ju bara en tes, som mycket väl kan vara felaktig, men min erfarenhet säger mig att det är skillnad på exempelvis en person som är kristen och en person som är 100% övertygad över att den är konstant övervakad av gud. Man ser när det har ”slagit över”, så att säga, men det är klart att det borde finnas nyanser, det brukar göra det.

  Kan dessvärre inte lyssna på podcasten, då jag inte har iTunes. :(

 • 22 oktober 2008 kl 15:10
  Permalink

  Synd med podcasten. Kan rekommendera iTunes om inte annat för just Randis podcast och även The Skeptics Guide to the Universe som är bra.

  Det kan ibland också tyvärr vara så att det ”slår över” för en skeptiker också.

  Jag träffar och känner många religiösa personer. En del har sin religion som en tradition och en del är uppe i sin religiositet precis som vi skeptiker och ateister, agnostiker ibland kan vara i vårt sätt att ifrågasätta ;-)

 • 22 oktober 2008 kl 15:27
  Permalink

  Hehe, jag vet vad du menar, halva tjejens släkt är ju troende, sitter i kyrkorådet osv. Tur att man är så förbannat charmig, annars skulle man inte kunna sätta foten i deras hus. :)

  Får ta och tanka ner iTunes, förmodligen är det värt det endast tack vare Randi.

Kommentarer är stängd.