Sista veckan…

Avslutar säsongen med att vara på turne i fyra dagar.

I kväll i Linköping jobbar jag på ett företags jubileum. I morgon och på onsdag är det Varieté Royales sista shower på Vasateatern i Stockholm och på torsdag flyger jag till Oslo för en show för ett internationellt företag.

På onsdag morgon ska jag också hinna med att göra två radiointervjuer; Vinyl 107 klockan 08.15 och Rockklassiker klockan 08.30. 

Kommer hem till familjen 19 december och då är det jullov.

Jag gillar verkligen julen och firar den traditionellt. Jag firar jul i enlighet med denne artikelförfattare Västerbottens Kuriren som så klokt skriver:

Eftersom julen egentligen inte är en kristen högtid utan en helgdag som hör till årstiden så angår den alla människor. I den karga nordiska vinternatten behövs en högtid som minner om ljus och generositet. Julen är ett firande av en årstidsväxling, så den är inte exkluderande utan alla kan vara med i firandet, oberoende religiös tillhörighet eller livsåskådning!

God Jul! Må lycka och välgång stå dig bi. Var generös med medkänsla och omtanke gentemot dina medmänniskor. Kom ihåg att det finns ljusare tider att se fram emot.


13 åsikt på “Sista veckan…

 • 15 december 2008 kl 19:51
  Permalink

  God Jul John med Familj!

  Det är skönt för oss alla att få ta det lugnt snart.

  Artikelförfattarens slutsats att julen inte är en kristen högtid verkar spännande. Det är bra att man får ny information.

  Å andra sidan kan man ju fira denna måndag i december, då den hör till årstiden och angår alla levande människor, men att fira denna måndag eller den 24:e december för att den ligger i tiden för en årstidsväxling uppe i Norrland har jag svårt att förstå. Det kanske finns fler årstider där uppe…

  Å andra sidan dricker man ju Norrlands däruppe – för att bli sig själv… Om man dricker alkohol så vet åtminstone jag med stor säkerhet att man inte blir sig själv, vilket ca 400 000 barn till alkisföräldrar i Sverige kan intyga.

  Önskar alla och dig en vit jul på många sätt.

 • 15 december 2008 kl 21:26
  Permalink

  Han skriver väl ”egentligen inte är en kristen högtid”. Ingen vet med säkerhet om mannen som hette Jesus föddes då.

  Å andra sidan bör man fira alla dagar man lever.

  Men att ”Dricka yule” har man ju hört talas om tidigare när det gäller denna tid. Eller hur? Eller Midvinterblot?

  När det gäller alkohol så handlar det om omdöme att använda det måttligt för den som vill.
  Vatten är också livsfarligt om det konsumeras i stora mängder.

  God Jul på dig och din familj också, Mikael.

 • 16 december 2008 kl 15:18
  Permalink

  Man kan ju se på hur information vänds och vrids genom åren. Titta på en uppsättning med krubba osv på valfri kyrka, garanterar att stallet är fullt i djur och att det står ”tre vise män” med gåvor. Står dock inget om djur i bibeln, eller att det var just tre vise män, antalet uppges aldrig. Information förvanskas.

  Astrologer har ganska nyligen beräknat att det var faktiskt en stjärna som lös extra starkt år 0, dock i juni, och absolut inte i december. Fundera också lite på bibelns återberättelse av hur Herodes jagade ner och dödade alla nyfödda barn, en intressant bedrift, med tanke på att Herodes dog fyra år innan.

  Utanför bibeln finns det inga historiska dokument som styrker Jesus existens. Det första som noterades om Jesus skrevs ner år 70, och faktum är att vissa av de mer kända berättelserna i bibeln är daterade till så sent som år 1000.

  Enda anledningen till att vi firar jul och påsk de datum vi gör är att kristendomen vid dess inmarsch var tvungen att låta folk fira på de dagar när de hedniska religionerna hade högtider, vilket är precis dessa tidpunkter. Man tog över dessa med egna sägner, för att sälja in religionen, helt enkelt.

 • 17 december 2008 kl 1:32
  Permalink

  Mikael Bedrup:
  Att den ligger i ”tiden för en årsväxling” är grundanledningen varför kristna idag firar ”jesu födelse” den 25e november vilket jag trodde var allmänt accepterat även bland kristna. Det är dagen då det går från årets kortaste dagar till ljusare dagar och fler soltimmar.

  Angående det orelevanta påståendet om alkoholister, som i mina ögon inte hade något med varken jul, kristendomen eller Johns föreställning att göra, så är siffran en så kallad ”aftonbladet-siffra” och missförstådd. FHI påstår dock att siffran ligger runt 265.000 vilket fortfarande är väldigt högt :(. Måste få fråga, vad ville du få fram med antalet alkoholister i sverige?

  John Houdi:
  Man vet med säkerhet att OM det mot förmodan skulle ha existerat någon JHWH som kallades den smörjde, så var han i alla fall inte född 25e december år 1 f.v.t. Sen -som jag skrev tidigare- så har ju julafton en stark koppling och samma ursprung som ”Midvinterbloten”.

  David:
  Jag har försökt tagit reda på när orions bälte första gången kallades för de tre vise männen, men det mesta pekar på att ”de tre vise männen” i orions stjärntecken fanns några hundra år före år 1f.v.t. Vilket enkelt förklarar varför de skulle vara tre personer i historien.

  Att en stjärna skulle lyst extra starkt år 0 (vilket för övrigt inte existerar) är ganska ointressant eftersom Dionysius 500 år efter vår tideräkning missade med 4-7 år när jesus skulle blivit född enligt historierna.

 • 17 december 2008 kl 7:49
  Permalink

  Precis Emil.

  När det gäller stjärnor och dess betydelse inom olika religioner kan jag verkligen rekommendera att man ser första delen av filmen Zeitgeist
  http://tinyurl.com/se-film

 • 17 december 2008 kl 10:09
  Permalink

  Hej igen!

  Svar till Emil ang hans rader:”Angående det orelevanta påståendet om alkoholister, som i mina ögon inte hade något med varken jul, kristendomen eller Johns föreställning att göra, så är siffran en så kallad “aftonbladet-siffra” och missförstådd. FHI påstår dock att siffran ligger runt 265.000 vilket fortfarande är väldigt högt”

  Jag skrev inget om alkoholister, utan se igen nedan.
  ”Om man dricker alkohol så vet åtminstone jag med stor säkerhet att man inte blir sig själv, vilket ca 400 000 barn till alkisföräldrar i Sverige kan intyga”.

  Folkhälsoinstitutets senaste rapport säger att de tror att de är ca. 385.000 barn. Folk som arbetar med barn, sk. glömda barn, till missbrukare av alkohol, anser att det nog rör sig om många, många fler. Man beräknar att det finns ca. 10-20% som lider av alkoholmiss- och riskbruk i landet, vilket förlamar halva Sverige, då det finns ca. 4 peroner kring varje beroende som får problem.

  Varför jag skrev det var för att uppmuntra till en vit jul, eftersom så många barn kommer att må förfärligt dåligt (i bästa fall, en del blir slagna, några våldtagna, kanske några dödade just pga. alkohol som suddar ut gränser och omdömmen. Det behövs fler föredömen, eftersom barn gör inte som man säger, utan som man gör (dvs. när de blir äldre, vilket den så viktiga forskningen visat).

  Ang. Jesu födelse så vet man som korrekt påpekat inte när den skedde, helt korrekt enl. era anvisningar.

  Josefus Flavius, en romersk historiker var bara en av ca 5.000 skrifter som vittnade om Jesu existens. Korrekt just nu är att mycket dokumterades ner ca 70 – 100 e. kr, således ca. 40 år efter Jesu död, ett avstånd i tid som inte är för långt för att de som levde när Jesu faktiskt fortfarande levde och kunde berätta om honom. Man får inte glömma bort att judarna också bar på en fantastisk traderingsteknik, vilket borgar för hyfsad korrekt återgivning.Man bestämde pga olika orsaker Bibelns innehåll år 325 e. Kr pga olika trosstrider. Inget nytt infördes, sålunda är att texter som skrivits ca år 1000 e. kr införts är nonsens, däremot har många översättningar gjorts, ex. Bibel 2000.

  De flesta seriösa forskare, både troende och icke-troende, är överens om att Jesus som historisk person har funnits, men att han sedan var den han utgav sig för är en annan fråga som var och en får avgöra.

  God Jul – allt gott och må kärlek och frid nå oss alla – oavsett tro (dvs. gällande olika religioner eller om man endast tror på vetenskapen. Bägge kan tillföra varandra, religionen är för många meningsbärande har jag märkt.)

 • 17 december 2008 kl 11:28
  Permalink

  Emil Skoglund:

  Det jag hört är att man ”antagit” att de vise männen var tre till antalet eftersom tre gåvor överlämnades, men det finns säkerligen flera källor till detta missförstånd.

  Mikael Bedrup:

  Trovärdigheten i berättade historier känner precis alla till, det räcker med att höra en berättelse i andra hand så förvanskas den gravt. Jag har själv varit med om precis detta, men tänk bara på alla som har en polare vars kusins halvbror råkat ut för nåt fantastiskt. Betänk då även hur mycket dessa saker skulle förändras över så enormt lång tid.

  Penn & Teller demonstrerade detta brilliant genom att ta två kokböcker som påstod sig innehålla Elvis Presleys favoritrecept, och peka på att båda böckerna skiljde sig ganska markant på precis samma rätter, rörande innehåll och tillagning. Och det är ändå i vår tidsålder.

  Rörande tillägg i bibeln så kommer den informationen från den mycket intressanta dokumentären The God Who Wasn’t There. Rekommenderas varmt, man lär sig mycket i den dokumentären. Huruvida informationen stämmer eller ej kan jag natuligtvis inte gå i personlig borgen för, men så är det ju med en klar majoritet av all ackumulerad kunskap, å andra sidan.

  Ska avsluta med att säga att jag vänligt men bestämt hävdar att religion inte kan tillföra vetenskapen något alls, på något sätt, då vetenskap ÄR verkligheten och det är inte religion.

  Men hur som haver, god jul, vad ni än må tycka och tro. :)

 • 17 december 2008 kl 11:41
  Permalink

  När det gäller alkoholens skadeverkningar och barn och andra som råkar illa ut pga alkoholens sidoeffekter så spelar siffror ingen roll.
  Ett (1) barn eller vuxen som råkar illa ut är en för mycket.

  Jo, det fanns förmodligen någon vid namn Jesus kring den tiden. Vem han var och vad han gjorde är nog svårare att definera, precis som du skriver, Mikael.

  Vet inte om ”Man får inte glömma bort att judarna också bar på en fantastisk traderingsteknik, vilket borgar för hyfsad korrekt återgivning” kan stämma. I dag kan man säga en sak till en journalist som dessutom skriver ner det och dagen efter får man läsa något helt annat i pressen.

  Som sagt; Det blir ju inte större trovärdighet för att det var nedskrivet för länge sedan… Kan tänka mig hur jag skulle bli uppskriven om jag på den tiden gjorde ett simpelt korttrick…. ;-)

  Jag har också svårt att förstå detta som man ofta får höra om ”tro på vetenskapen” som om vi som inte är troende har ett altare och tillber vetenskapsmän. Befängt.

  Sedan skriver Mikael ”God Jul – allt gott och må kärlek och frid nå oss alla – oavsett tro”. Ja, då är vi ju tillbaka till journalisten på VK som jag citerade i originalpostningen.

 • 17 december 2008 kl 18:19
  Permalink

  Godare jul avslutningsvis!

  Alla tror vi på något, eftersom ingen kan säga något med 100% säkerhet, säger många numera.
  Som kristen behöver man inte heller ett altare, men vissa verkar tillbe vetenskapsmän till den graden att det finns en del som lämnar förnuftet.

  Jag var ironisk, förlåt, gällande traderingstekniken inom judendom (mer korrekt är att säga judendomarna faktiskt), de hade ingen ”hyfsad” sådan, utan en extremt noggrann sådan, vilket vetenskapen bevisat. Inte som nu som du så vist skriver.

  Nu ännu godast jul.

  MVH. Mikael

 • 17 december 2008 kl 19:43
  Permalink

  > Som kristen behöver man inte heller ett altare, men vissa
  > verkar tillbe vetenskapsmän till den graden att det finns
  > en del som lämnar förnuftet.

  Ja, det finns ju extrema personer i alla läger men idén med vetenskap är ju att den hela tiden ifrågasätts och testas i stället för religioner där en gud har skapat ett träd. Punkt.
  Himlen är blå för att gud gjorde så. Punkt.

  > Jag var ironisk, förlåt, gällande traderingstekniken inom
  > judendom (mer korrekt är att säga judendomarna faktiskt),
  > de hade ingen ”hyfsad” sådan, utan en extremt noggrann
  > sådan, vilket vetenskapen bevisat. Inte som nu som du så
  > vist skriver.

  Hur vet du det? Har gud sagt det till dig eller vetenskapen?

  Vi vet alla att mycket av historien ”skarvats” för att ”passa in” eller ”förmedla” något. Vad är det som talar för att absolut ingen ”skarvade” när de pratade om Jesus?
  Och ett simpel trolleritrick kan även i dag upplevas som ett mirakel (trust me) så om Jesus var en streetmagician som dåtidens David Blaine så är det inte omöjligt att vissa ”mirakel” låter bättre än vad de var när de också gått ett par generationer.

  Och ”skarva” är inte säkert att det görs planerat. Man kan testa att ställa upp ca 20 personer och viska i en persons öra en mening och denne person viskar detta vidare till nästata och så vidare. När den 20:e personen berättar vad han hörde så är det ofta en helt annan mening än den från början…

  Strunt samma!
  God Jul på er alla. Så länge vi tror på människan så kommer det att bli harmoniskt.

 • 17 december 2008 kl 22:45
  Permalink

  John:
  Även om Zeitgeist inte är den absolut mest korrekta filmen (jag hittar bra många ställen dem missat på utan att vara i närheten någon expert inom många av delarna), men den är helt klart en bra ”nybörjarfilm” om man vill tänka till lite.

  Mikael:
  Då missförstod jag dig totalt och ber så mycket om ursäkt. Som du säger så är den siffran från FHI en ”aftonbladet”-variant. Det som störde mig är att dem påstår att det finns 400.000 föräldrar till barn som är alkoholister, vilket inte stämmer. Det siffran ger en uppfattning om är folk som dels är i ”riskzonen” (vilket för övrigt är ett väldigt luddigt begrepp eftersom även jag hamnar i den kategorin), samt att dessa ska ha en relativt indirekt koppling till barnen. Det jag störde mig på var då alltså aftonbladets sätt att förvränga information, inte det faktum att alkohol ger en negativ effekt på barn eller yngre ungdomar vilket inte är något som många säger emot :).

  Angående Josephus skrift runt 90 vt så är det en av de mest citerade samt mest omtalade källorna (eftersom det är i princip sett den enda som skulle kunna få något riktigt värde) angående jesus historicitet. Fast faktum är ju då att han var jude samt i sina historiska berättelser inkluderar adam och eva samt är väldigt vinklad för en abrahamisk gud.

  Det jag skulle vilja veta är vilka de andra 5.000 (!!!) skrifterna skulle vara, eftersom jag trodde jag hunnit igenom de flesta som nämner jesus ur en -relativt- historisk synpunkt. Kolla t.ex in Pliny, Tacitus eller Seutonius som är välciterade från kristna.

  Sen det faktum att 40 år efter en persons död är VÄLDIGT lång tid om han skulle kunna göra de saker som påstods. Ur en historisk synpunkt är det ett OTROLIGT stort frågetecken varför inte det finns mer än 3-4 texter som faktiskt använder sig av jesu namn (dvs inte ”den smörjde”, eftersom det i minsta fall fanns flera hundra som kallades detta under hans ”livstid”).

  Även om citatet ”De flesta seriösa forskare, både troende och icke-troende, är överens om att Jesus som historisk person har funnits” går att diskutera, så spelar det inte en så stor roll i grundfrågan – varesig jesus har existerat eller inte som en ”vanlig person”, så är det intressanta om han kunde utföra mirakel eller inte.

  Sen för att adressera din poäng om ”Alla tror vi på något”; Jag håller absolut inte med inom de ramarna du använder uttrycket. Precis som när folk påstår att ateism skulle vara en ”sorts tro”. Att påstå att folk tillber vetenskapsmän är en överdrift och en felanvändning av orden ”tillbe” samt ”tro”.

 • 18 december 2008 kl 13:22
  Permalink

  Emil:
  Jag missade i mitt inlägg ovan att säga att Zeitgeist inte var direkt trovärdig (i synnerhet när fiilmen kommer in på 9/11) utan att den gav, som du sa, något att tänka på.

  Mycket intressant det övriga om alla texter om Jesus. Tack.

  Till sist kan jag inte hålla med mer i det du säger i det sista stycket gällande tro och religion.

  Här hittar man en kul strip om just detta med tro kontra vetenskap:

  Jesus och Mohammed

 • 18 december 2008 kl 17:38
  Permalink

  Ser att Micke Bedrup skrivit på sin egna blogg om denna disussion bland annat.
  För den som är intresserad kan man läsa Mickes intressanta och subjektiva iakttagelser här:
  http://korta.nu/2820

Kommentarer är stängd.