Trollbord

Det här är både fascinerande och skrämmande.

Filmen föreställer ett gäng ”paranormala”, alltså ett gäng som tror på att det finns paranormala krafter.
De ”bevisar” sådant genom att de träffas (i det här fallet i Täby utanför Stockholm) köper ett billigt bord på IKEA (måtten är viktigare än man kan tro för att bordet ska ”dansa”) och sedan håller man fingertopparna på bordet och ”framkallar ett spöke”.

Plötsligt börjar bordet luta och flytta runt och då kan det se ut såhär:

Spännade, va?

Är det en manifestation av ett spöke vi ser?

Icke sa nicke.
Det här är en gammal klassiker som använts av trollkarlar, mentalister och (av en händelse; paranormala och medium).
Men är det fejk?
Både ja och nej. Bordet rör sig trots att alla ”försäkrar sig” om att de håller händerna över bordsskivan och inte rör bordet. Trots detta kan man se både att folk rör bordsskivan och att en del t om flyttar sin kropp innan bordet ”vet” att den ska åt det här hållet.

Men det är inte säkert att någon gör detta med viljan. Men vi kan väl säga såhär; Bordet hade stått jäkligt stilla om ingen hade haft sina händer över (på) det…

Kolla in detta klipp med den engelska skeptikern och mentalisten Derren Brown. Det är från hans senaste show som heter ”An evening of wonders”.
Titta 7:30 minuter in i klippet så får ni se när Derren ”gör” detta tricket med frivilliga från publiken. Tricket fortsätter
på det här klippet (ledsen; Det går inte bädda in klippet).
Och; Det är ett trick och inget paranormalt:

Hur kan då folk tro på detta?
Jo, för att de vill och det är också lite av hemligheten bakom tricket.

Dessutom; Jag tror den där paranormala versionen av Irländsk julafton fått det att snurra ordentligt i huvudet på dem…

Jag vill inte avslöja psykologin och det ”finstilta” eftersom Derren och andra mentalister använder tricket men jag kan väl säga såhär för att ge en ledtråd: ”pendeleffekten”.

Här kan du förresten se hela Derren Browns show ”An evening of wonders”. Han gör mentalisttrick som det bästa medium inte klarar av.

5 åsikt på “Trollbord

Kommentarer är stängd.