Bernando

När jag började trolla fanns det få rekvisitahandlare i Sverige som man kunde köpa trollerirekvisita ifrån.

En av dem var Bernados Magic som drevs av Bernhard ”Bernando” Svensson från en liten källarlokal i en villa på Hagagatan 18 i Bromölla.
Här fanns alla drömmar packade på hyllor och lådor som såldes över disk men främst via postorder. Då och då damp det ned blå stenciler med de senaste miraklen som man som ung trollkarl inte kunde eller ville vara utan.
De dagar då paket kom från Bernado var som julafton. Varje försändelse kom med ett litet maskinskrivet kort där Bernando själv skrev ett par rader om tricken och gav lite tips.
Jag har kvar fler av dessa kort.

Bernado finns inte mer. I går, den 17 mars, slutade ett varmt hjärta att slå i en liten spenslig 90-årings kropp.

Jag lovar att om det inte var för Bernando hade det inte funnits någon Houdi, Häckner eller Labero eller någon av de andra kända eller okända magiker i Sverige och Norden. Trollkarlar och trollkvinnor som förnöjt visat upp dessa mirakler som skickades ut från den klassiska adressen i Bromölla: Hagagatan 18

Bernando var en välkänd legend inom magins värld, men relativt okänd utanför den sfären. Förutom för alla som njutit av Bernandos trollande i skånedräkt på allsköns ställen i södra Sverige. Viftande med sin trollstav och med orden ”Tjo, vad det viftar”.

Den här bilden tog jag i London på 80-talet. På bilden ser man Bernando till vänster, Gentleman Jack i mitten och parveln till höger hade då artistnamnet Mr. Magino. Han bytte senare till Joe Labero.

bernando_london

Tänka sig; De två herrarna Bernando och Jack tar med två osnutna tonåringar – jag 16 och Joe 17 – till London. Vi besökte alla sorters trolleriaffärer, såg showen ”Barnum” med Michael Crawford och hade tidernas upplevelse.
Jag och Joe hade förresten träffats något år innan på just Bernandos Skånemässa och blev goda vänner. Bernando och Jack var mycket äldre men blev också goda vänner.

Jag är innerligt glad att under min tid som vicepresident för Svensk Magisk Cirkel lobba för att Bernado skulle erhålla cirkelns högsta förtjänsttecken; Förtjänsttecken i Blågult Band. Jag fick nöjet att 2005 vara med och ge honom detta förtjänsttecken inför applåderande kolleger på en stor trollerikongress i Lund 2005. Det var sista gången jag träffade honom.

Bara de glada minnena kvar. Bland dem känslan när paketet från Hagagatan 18 damp ner i pojkrummet i Skellefteå.

Tjo, vad det viftar Bernhard.

Jack, Falk, Bernando och jag på trollerikongress slutet av 70-talet
Jack, Falk, Bernando och jag på trollerikongress slutet av 70-talet

2 åsikt på “Bernando

 • 19 mars 2009 kl 19:12
  Permalink

  Hejsan John!

  Jag är ett utav Bernhards barnbarn, fyller 29 i år och bor kvar i Bromölla.
  Jag kan bara sitta här och häpna faktiskt. Morfar och hans trolleri har alltid funnits i mitt, släktingars och mina småskolevänners liv. Att han var duktig på allt vad illusioner heter, det visste jag ju. Och att han naturligtvis har varit en lokal kändis säger ju sig nästan självt. Karln höll ju på med ”trolleri” i en förfärlig massa år trots allt. Även att stora namn inom branchen faktiskt har varit hemma hos mormor och morfar vet jag ju, fastän jag aldrig har lyckats närvara vid alla dessa tillfällen. Men att min lilla morfar faktiskt har varit så här pass välkänd (!) det har gått upp för mig först dom senaste dagarna!

  Det värmer i kroppen att du skrivit det här om honom.

  Tack så mycket!

  Med varma hälsningar Johan Persson, Bromölla

 • 23 mars 2009 kl 14:09
  Permalink

  Jag som så många andra i Blekinge har varit nere i Bernandos källare o gått igenom det vad man trodde var hela hans lager, men man hittade bara mer o mer för varje gång man var där.

  Det var alltid lilljulafton när man kom ner till Bromölla och mötes av denna härliga person.

  Vi är ett gäng från Blekinge o delar av skåne som bildat en magisk förening BMV Bernandos Magiska Vänner där Bernando självklart var o förblir hedersmedlem.
  Bernados minne och livsverks lever kvar i allas våra minne, föreningen och att Marcus o David Persson tagit över o driver Bernandos magi vidare.

  Stefan / Karlskrona

Kommentarer är stängd.