Het- och kall läsning

Medium och spågummor använder sig ofta av så kallad Cold Reading för att få information från folk och låtsas att de fått dessa ”svar” från någon död eller att några tarotkort visat svaret.

Vad inte många vet är att charlataner ofta använder sig av så kallad Hot Reading ofta också.
På klippet ovan får ni se ärkepajasen och bluffmakaren Uri Geller använda sig av hot reading samt en väldigt bra förklaring på hur det hela går till.

Som sagt: Folk vill så gärna tro och tro mig när jag säger det att jag haft enorma diskussioner med folk som är övertygade att Uri Geller är på riktigt och att de gånger han avslöjats avfärdas det med ”jamen, varför tror du idrottsmän dopar sig? Det är klart att han bluffar ibland för att kunna visa sina riktiga paranormala kunskaper ibland”.

Mot sådan argumentation kan man bara inte fortsätta diskutera rationellt.

6 åsikt på “Het- och kall läsning

 • 27 juni 2009 kl 11:12
  Permalink

  Hahahaha! Jag kan knappt förstå att han får fortsätta som han gör. Det är ju ganska uppenbart att han är en helt vanlig illusionist med ett något för stort ego.

 • 27 juni 2009 kl 12:00
  Permalink

  Jo, men ack så många tror att han är på riktigt.
  Uri säger själv till paranormala att han får reklam för varje gång en skeptiker gör ett program som ovan, vilket kanske stämmer.
  Vad de missar är alla de personer som ser honom med skeptiska ögon och inte köper hans ”krafter”. De är fler än de som tror på honom och det är det som gör kampen mot charlataner som Uri värd att utföras.

 • 27 juni 2009 kl 13:55
  Permalink

  För att visa hur de svenska ”paranormala” upphöjer Uri Geller till en gud och inte ifrågasätter honom på något vis så kan du titta på den här länken. (men säg inte att jag varnat dig). Lägg märke till den otroligt fientliga stämning som uppstår när en ”känd” skeptiker går in i debatten:
  http://korta.nu/6448

 • 27 juni 2009 kl 16:00
  Permalink

  Jösses, John. Anette brukar fråga hur jag orkar, men jag måste säga att jag är imponerad. :)

 • 30 juni 2009 kl 20:46
  Permalink

  Tack för tipset. Jag gick in och såg att i princip alla där inne är helt övertygade om att Uri Geller är the real thing. Mycket märkligt…

Kommentarer är stängd.