Cigarettmanipulationer på scen

Säga vad man vill om cigaretter men för en magiker och manipulatör var cigaretter något speciellt. De små vita pinnarna syntes bra på stora scener och rökpuffarna gjorde allt effektfullt. Att det sedan fanns en inbyggd farlighet i de glödande ändarna gjorde bara det hela effektfullare.

Klippet ovan visar Jose Frakson (1891-1981) som föddes som Jose Jiminez Seville i Madrid, Spanien. Han var känd som ”The Man With a Thousand Cigarettes” och hans cigarettakt var enormt framgångsrik där han uppträdde med svarta handskar.

Men den som betytt mest för mig när det gäller cigarettmanipulationer var när jag var 11 år gammal och såg amerikanen John Calvert på nattklubben La Gruta på 70-talet.
In på scen kommer denna eleganta man och trollar fram cigarett efter cigarett som han kastar högt upp i luften och som fångas upp av hans asitent Tammy i en silverskål.

Minnet av John Calvert sitter fortfarande kvar och det var då jag såg Johns show som jag bestämde mig för att bli trollkarl.
John Calverts cigarettmanipulationer är fantastiska. Det intressanta är att han aldrig rökt och tycker att cigaretter är skräp MEN han gillade att manipulera med dem och har de senaste åren gjort rutinen utan att tända cigaretterna.
Calvert är född 1911 och han är i dag – 98 år gammal – still going strong och på konstant turné. Här ett klipp från ett seminarium han gjorde förra året då han var 97 år ung. I början får man se en kort sekvens från hans cigarettmanipulationer.

3 åsikt på “Cigarettmanipulationer på scen

 • 25 augusti 2009 kl 17:34
  Permalink

  Frakson såg jag bla på China i Stockholm, en artist som man aldrig glömmer, hans cig-manipo var helt olik från Cardinis, som Frakson såg som den största och bästa trollkarlen i världen. Ett av Fraksons bästa trick var den försvinnande radion, som han dock inte gjorde på China, då Cortini i sitt program månaden innan på China gjorde detta.
  Efter Oslo kom Cortini till Köpenhamn och National-Scala där han avled under pågående förställning den14/11 1954

  Å dessa minnen den tid kommer aldrig igen.

  Kent G

 • 26 augusti 2009 kl 8:44
  Permalink

  Tack, Kent.
  Saknar Chinavarietén. Tänk om den kunde få en revival…

Kommentarer är stängd.