Vem är världens bästa trollkarl i mitt tycke?

Jag får ofta frågan vem jag tycker är världens bästa trollkarl.

Jag svarar alltid David Copperfield.

Varför tycker jag det? Jo, han är komplett helt enkelt. Han är allround. Han kan alla disciplinerna inom magin och han gör dem så bra.

Sedan han på slutet av 70-talet steg fram i tv i USA efter at ha slagit igenom i musikalen The Magic Man i Chicago har han varit Nr. 1. Han har alltid gjort om illusionerna så att de passar honom. Titta på klippet ovan där han poetiskt får en dam att sväva.
Visst kanske det är gammalt och mossigt men betänk att detta var 70-talet och redan då framför han båda svävningarna bättre än 98% av alla trollkarlar i dag!

Ännu ett tidigt klipp som visar Copperfields förmåga att göra teater av trolleri. Det syns att han var inspirerad av musikaler på den här tiden. Men ack så snyggt det är:

Och så går fram till slutet av 80-talet. Kolla stilen och finessen och det snygga ljuset… Det är så snyggt att det är löjligt och han säljer illusionen till 100% och killen kan röra sig på en scen (väldigt ovanligt för en trollkarl).

Fram i tiden igen för att visa hur bra Copperfield är på fingerfärdighet. Kolla hur han gör STOR teater av ett ganska vanligt korttrick. Ett korttrick som han utför med högsta möjliga teknikpoäng dessutom:

Sedan nutid. Copperfield är över 50 nu men han är still going strong. Är mest i Las Vegas på MGM men gör turnéer då och då. Senast var han i Australien. Han gör fortfarande över 500 shower per år. Att han orkar.
Den här illusionen, som han kallar Portal, har jag själv set live två gånger i Las Vegas. Den är helt fantastisk och unik med honom. Här kan man snacka om att fortsätta utveckla sin magi in i 2000-talet på ett förtjänstfullt sätt:

Till sist ett par klipp som ett Copperfield-fan klippt ihop av Copperfields bästa för att visa hans enorma variation och otroligt snygga scenografier.

Det är inte konstigt att Copperfield är den mest kopierade magikern i världen. Varje land har sin ”Copperfield-kopia”, varje trollkarl har blivit inspirerad av honom och hans fenomenala sätt att hålla sig på toppen i så många år och fortfarande ligga före alla andra trollkarlar med hästlängder.

David Copperfield ÄR världens bästa trollkarl och han ÄR världens mest kända trollkarl och den mest kopierade.

11 åsikt på “Vem är världens bästa trollkarl i mitt tycke?

 • 02 september 2009 kl 5:41
  Permalink

  Snygga och intressanta trick! Jag tror jag har klurat ut hur dom flesta grejer gått till, och det kräver en del ganska påkostade lösningar. Dock är väl stålar inget problem när man är såpass stor artist. (Jag insinuerar såklart inte att det räcker med en massa pengar, men är man riktigt duktig får man tillslut råd att göra mer påkostade trick).

 • 02 september 2009 kl 9:15
  Permalink

  Det räcker inte med pengar. man måste ha den kreativa gnistan också. Det finns fullt med Copperfield-kopior som rafsat ihop en massa pengar och sedan satt upp ”Copperfield-shower” över hela världen med samma illusioner, stil och musik.

 • 03 september 2009 kl 12:09
  Permalink

  Det hade varit grymt kul att få se han live någon gång. Fast jag antar att det knappast är gratis…

 • 03 september 2009 kl 19:12
  Permalink

  Jag åkte hele vägen till Köpenham i oktober 2005 för att se David Copperfield. Betalade 800 spänn för en bra sittsplats och det var 90 minuter lång. Mswn han är värd pengarna.

  Vet inte om han kommer tillbacka till Skandinavia, men OM han skulle komma tillbaka, skulle Dalhalla passa bäst för hans uppträdande.

  Jag kan redan konstitera att det går att göra en magic ahow på Dalhalla. Skrev för Magiskt Cirkel om Joe Laberos uppträdande där. Det är synd att det blev inga flera shower därr,då förutom några tekniska problem, gick det utmärkte med att göra en show på Dalhalla.

  Tror inte att man kam säga vem är Sveriges bästa Trollkarlar. Men det finns bara några få som är väl kända i almänhet. Annars får man leta lite. Man jag kan säga att Sverige har många bra trollkarlar! Fick se och träffar en hel del på Fism 2006.

 • 09 september 2009 kl 16:04
  Permalink

  ”..samma illusioner, stil och musik.”

  Bra låt till korttricket! ;)

 • 09 september 2009 kl 16:08
  Permalink

  Tomas: Förstår vad du syftar på men det är en ”helluva” stor skillnad på att göra McDonald’s Aces och kortmanipulationer till samma musik.
  Musiken Copperfield använder användes av Alain Choquette och ”följde med” när Copperfield köpte rutinen av honom.
  Så din retorik håller inte ;-)

 • 10 september 2009 kl 1:01
  Permalink

  hehe, okej då. Ger mig! :)

  Förbaskat intressant blogg förövrigt. Fattar inte hur du har tid att skriva då du redan verkar ha ett fullspäckat schema, men ditt arbete uppskattas.

 • 10 september 2009 kl 13:39
  Permalink

  Visst är David Copperfield världens bästa trollkarl
  Jag har haft nöjet att uppleva honom live på många ställen runt världen.

  Han är så bra att man får tårar i ögonen och blir piggig.

  Kent

 • 11 september 2009 kl 10:53
  Permalink

  Tack Tomas.
  Jag hinner skriva eftersom jag är effektiv. Ser sällan på tv så tid finns och dessutom sitter jag mycket på flyg, i taxi, på hotell och tar då chansen att skriva. Finessen med WordPress är ju att man kan tidsinställa inlägen så jag kan kanske skriva en 5 – 6 postningar en kväll på ett hotell och sedan ”sprida ut dem” en vecka eller så utan att jag behöver tänka på bloggen.
  That’s the secret.

Kommentarer är stängd.