Sticker ut hakan gällande medium och cold reading i Aftonbladet

andar

Jag kommenterar mediums sätt att använda cold reading i Aftonbladets artikel om storseans på en finlandsfärja.
Heder till Aftonbladet som för första gången på länge skriver kritiskt om charltanverksamhet och medium som ”pratar” med andar.

Jag sticker medvetet ut hakan för jag vet att det finns sådana ingrodda aggressioner mot skeptiker och folk med rationellt tänkande hos medium som blir ifrågasatta (och avslöjade).
Redan har ett medium, Maggie Nath, gått på en bloggaren Ekke som skrivit en kommentar om henne. Nu utmanar han henne på sin blogg.
Vad tror ni oddsen är att hon antar utmaningen?

Såhär fungerar de paranormala sekterna: Ifrågasätts de blir de enormt arga (varför? De har ju ”kraften” så då ska det väl inte röra upp något?).
De uppträder inför redan troende som accepterar allt de säger och de tjänar grova pengar på folks vidskepelse.

För visst är det lustigt att ”andarna” kom till en finlandsfärja när de aldrik klarar av att komma till ett medium som testas? Märkligt.

Läs också:
”Mediet tog helt fel på min ålder”

21 åsikt på “Sticker ut hakan gällande medium och cold reading i Aftonbladet

 • 12 oktober 2009 kl 10:21
  Permalink

  Skönt att det börjar höras lite kritiska röster också. Dem som påstår att person X inte har någon anledning att ljuga om sina påstådda egenskaper måste ha missat prislapparna dessa tjänster har.

  Detta har för mig gått från något jag uppfattar som lite tragikomiskt till något som faktiskt gör mig lite bestört på sina sätt. Att sätta sig själv i en sådan position att man har rätt att ljuga människor rakt upp i ansiktet oavsett hur man rättfärdigar detta för sig själv, och sedan ha mage att ta betalt för det, kan endast jämställas med att man är en enormt cynisk och illasinnad människa.

  Jag ser det snarare som min skyldighet att för mig och min omgivning sätta ner foten och säga att det räcker nu. Jag tar debatten om den uppstår, men söker den inte aktivt. Dock låter jag inte vad som helst passera, folk kan inte bara glida vidare i sina inbillningar och tro att dessa saker på något sätt är normen.

  Det är därför dessa saker måste fram, de måste exponeras och diskuteras. Och det är också därför som organisationer som VoF är så enormt viktiga, för ärligt talat kan dessa och liknande inbillningar och lögner bli slutet för oss om vi inte säger ifrån.

 • 12 oktober 2009 kl 12:09
  Permalink

  Jag låg och tänkte inatt innan jag somnade på en sak angående mina frågor till Maggie Nath, det är ju inte under kontrollerade former tyvärr och alltså inte ett dubbelblind test.

  Jag har självklart tänkt att vara ärlig om nu Maggie ställer upp på utmaningen, men om hon får alla rätt bevisar ju inte det att hon har mediala krafter. Det är ju tyvärr lite svårt att utföra sådana test så här över internet, men jag ska klura vidare på saken.

 • 12 oktober 2009 kl 12:24
  Permalink

  Ekke: Förvisso men ÄR det nu så att hon har kontakt med andevärlden så måste ju svaren på dina frågor vara hur enkla som helst.
  Andrana ”vet” ju ”allt” så dina frågor måste vara busenkla för ett medium som Maggie…

 • 12 oktober 2009 kl 12:33
  Permalink

  John: Absolut, det bör inte vara några problem för henne. Har funderat lite och om Maggie väljer att anta utmaningen kan det nog vara bäst om man åker och träffar henne med videokamera i högsta hugg och allt, så får hon skriva på papper om att jag har rätt att visa videoklippet för andra etc.

  Tror självklart att det aldrig kommer gå så långt, men det kommer bli svårare för henne att bortförklara ett misslyckande om det är videofilmat. Jag kommer självklart ha med mig svaren på frågorna i ett kuvert också som är förseglat och i säkert förvar i sådana fall.

  Jag hör av mig till dig om hon hör av sig :)

 • 12 oktober 2009 kl 12:38
  Permalink

  Ekke: Lägg inte ner mer tid på detta. Hon hör inte av sig och SKULLE hon mot förmodan göra det så kommer hon med något svepskäl som medium alltid gör.

  Inget nytt under solen….

 • 12 oktober 2009 kl 16:24
  Permalink

  Påtala om inget nytt under solen… Aftonbladet har nu valt att ta bort videoklippet antagligen efter att medierna har kontaktat dem och klagat över att de saknar rättigheter till att publicera videoklippet.

  Oturligt nog hade jag ingen tanke på att det skulle ske, annars hade jag självklart försökt att skaffa mig en kopia.

 • 12 oktober 2009 kl 17:22
  Permalink

  Ajdå…. Synd. Men de hotade väl Aftonbladet med att inte annonsera i tidningen och då drar Aftonbladet tillbaka videon.
  Folks vidskeplighet är ju big business, som sagt.

 • 13 oktober 2009 kl 10:07
  Permalink

  Kontaktade Karin Ahlborg för att få reda på om det var rättighetsproblem som gjorde att videon togs bort. Det visade sig att det var i omtanke av Maggie Naths döttrar som farit illa utav videoklippet.

  Kan även meddela att Maggie Nath faktiskt har svarat nu på min utmaning, om man läser texten noga ser man att hon både kan och inte kan svara på mina frågor och att Maggie påstår att Aftonbladet sysslade med dold filmning även fast det i stort sätt bekräftat att det inte var så i det här fallet.

  http://metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.12430822

 • 13 oktober 2009 kl 10:37
  Permalink

  Om man ska ha omtanke för Maggie Naths döttrar så borde hon upphöra med det hon håller på med.
  Vad är det som gör att hennes döttrar skäms? Hon visar det ju för hundratals personer åt gången på storseanser. Fast på storseanser får hon betalt.
  Hon borde stå för det hon håller på med och om döttrarna ”far illa” så borde hon sluta med att bli ”besatt” av andar.
  En sak till: Om hon har så små barn att de blir ”rädda” av att se sin mamma bli besatt så undrar jag varför hon tillåter barnen att se på klippet.

 • 13 oktober 2009 kl 11:01
  Permalink

  Jag påpekade för Aftonbladet att mediala bara tycks värna om barnen när det passar dem själva. Får se om jag får någon respons, skrev naturligtvis mer än det. :)

 • 13 oktober 2009 kl 11:27
  Permalink

  Som en skribent på Vetenskap och Folkbildnings forum skrev:

  ”*suck* Det där är ju bara ett ordinärt woowoo-knep – att spela på sitt eget eller, som i det här fallet, sina barns påstådda lidande när verkligheten kryper på. Kan andra företagare undvika att bli åtsatta av Sverker Olofsson i PLUS under hänvisning till att barnen skulle ta illa vid sig?”

 • 14 oktober 2009 kl 2:17
  Permalink

  ”Barnen”, kanske är ungdomar och går in o läser aftonbladet som många andra i deras ålder.
  Blir mobbade av andra som inte förstår det deras mamma gör.
  Därför skulle jag tro att hon gör det ”utanför” hemmet, där hon vet att hennes barn inte kommer bli lidande. Tycker inte det är så svårt att komma fram till.
  Själv tror jag på en andevärld, goda så som och onda andar.
  Men inget där man ska ta betalt för att välsigna någon annan.
  Alla har vi fått olika gåvor. Och det är inte alltid vi kommer förstå allting omkring oss.

  Hade jag kunnat hela en sjuk människa, så hade inte jag hållt tyst om det. Hade inte det varit underbart? Jag hade kanske inte haft råd o flyga fram o tillbaka, det kräver ju att man har en inkomst. Men att ta betalt ”per helande” NEJ…
  Och vad är det som krävs för att man ska börja tro?
  Jag kanske inte ljuger om min gåva, men det hindrar inte andra från o luras.

  Så ok, om vi kommer fram till att andar talar genom Maggie…
  Vad gör vi sen?

  /Moi

 • 14 oktober 2009 kl 8:13
  Permalink

  Malin: Baserat på alla de bevis som finns inom detta område så finns det absolut ingen anledning till att anta att det inte skulle vara någon form av bedrägeri det handlar om. Tror man på något så enormt motbevisat som medial förmåga så finns det goda anledningar och behov till detta, men det sträcker sig inte längre än så.

  Problemet är att INGEN av dem som påstått sig kunna hela sjuka och sedan testats har visat sig kunna det. Alltså har de givit medicinska råd och uttalanden som de helt saknat grund för, vilket har kostat ganska många liv genom åren, även detta är ett väldokumenterat faktum.

  Skulle vi komma fram till att andar faktiskt pratar genom Maggie så skulle detta ställa i princip all känd vetenskap på kant, då vi då skulle veta att det faktiskt finns något som kan kallas ”själ” och liknande. Eftersom alla former av bevis för dessa företeelser lyser med sin frånvaro i dagsläget har vi helt enkelt ingen anledning att anta att dessa saker finns.

 • 14 oktober 2009 kl 9:51
  Permalink

  Det är lustigt att just medium eller paranormalas barn är mer känsliga än politiker eller brottslingar med barn som hängs ut dagligen i pressen eller i tv.

  Om man har en sådan ljusskygg verksamhet att om den avslöjas så kanske barnen far illa av det så kanske man ska tänka på barnen innan man börjar.

  Malin: Du skriver ”Alla har vi fått olika gåvor. Och det är inte alltid vi kommer förstå allting omkring oss.”

  Håller med men bara för att vi inte förstår så är inte svaret vidskeplighet. Som jag sagt tidigare så finns det i dag INGENTING av de mysterier människan fått svar på som har en paranormal förklaring.

  Du skriver också: ”Hade jag kunnat hela en sjuk människa, så hade inte jag hållt tyst om det.”
  Om du verkligen kunde det så skulle det naturligvis vara underbart. men om du inte kan det och får svårt sjuka människor att tro att de är friska eller ”helade” så är det inget annat än fruktansvärt.
  Kolla t ex http://www.whatstheharm.net för att se vad healing har gjort för sjuka mäniskor…. Skrämmande.

  ”Och vad är det som krävs för att man ska börja tro?”
  Bevis. Bevis genom ett flertal tester. Det är allt. men INGEN har klarat detta. INGEN! Det krävs bara ett pytte, pytte, pytte bevis….

  ”Jag kanske inte ljuger om min gåva, men det hindrar inte andra från o luras.”
  Nä, alla paranormala eller medium är ju ”äkta” medan alla andra är lurendrejare. Så säger nästan alla.
  Vad tror du de som du påstår ”luras” säger om dig?

  ”Så ok, om vi kommer fram till att andar talar genom Maggie…
  Vad gör vi sen?”

  Precis som David skriver ovan: Vetenskapsmännen får börja skriva om alla vetenskaps- och biologiböcker.
  Maggie får Nobelpris, Randis en miljon dollar samt ca 3 miljoner dollar till av skeptiska föreningar runt världen. Jag pungar ut med mina 50 000:- jag satt upp som pris. Maggie kommer bli världskändis och reser runt världen och berättar om detta enastående mirakel. Vill hon inte ha prispengarna kan hon skänka dem till välgörenhet.
  Skeptiker omvärderar alla sina tankebanor och börjar jobba med tesen att det finns något övernaturligt. Det övernaturliga blir naturligt och en helt ny världsordning skulle ske. Folk skulle tänka på nytt sätt och vi skulle ha en helt annan förståelse för så mycket vi inte fått svar på.
  Vetenskapsmänen kommer omvärdera allt och tänka i helt nya banor som kommer revolutionera sjukvård och alla annan vetenskap.

  ja, detta är bara en bråkdel av vad som kommer att ske OM EN ENDA PERSON I VÄRLDEN testas och visar sig ha paranormala förmågor och/eller visar att det finns andar och en andra sida.

  Där har du lite av svaret på vad vi ”gör sen”.
  Inte illa va?

 • 15 oktober 2009 kl 0:42
  Permalink

  var ska jag börja?
  Killar ni lägger ner alldeles för mkt tid på detta
  ;)
  Håller med om allt ni säger.
  Men jag håller fast vid att finns verkligen mer än en person i världen”.

  Jag tror på att människor kan bli helade. Jag vet om människor som blivit friska, där läkare inte förstår vad som hänt.
  Oftast så är detta inte något som hamnar i aftonbladet. O tyvärr så är det just skojarna som tar mest plats.

  Nu tror jag inte att helande kraft kommer från oss människor. Utan från Gud. Om det låter freaky, so be it.
  Jag utesluter inget, tänk om Gud en dag sa till mig, rör vid den människan, jag vill att han/hon ska bli frisk. Ska jag då inte göra det av rädsla vad folk ska tänka?

  Men återigen… håller med, ut med dem som luras. Men jag utesluter inte att mirakler sker än idag.

  Men jag ser fram o se vad maggie svarar på ekkes utmaning…

 • 15 oktober 2009 kl 8:44
  Permalink

  Malin: Det tar jag som en komplimang.

  Men hur som haver, bara du själv är på det klara med att du kommer fram till ganska vilda slutsatser som inte har någon bevisgrund, och således endast kan sägas representera personliga behov och önskemål.

  För det finns ingen som helst logisk koppling mellan det faktum att en läkare eller två inte kan förklara hur något sjukdomstillstånd förbättrats och att ”Guds hand” skulle vara involverad i detta på något sätt.

  Det här med att ”läkare inte förstår vad som hänt” är en ganska vanlig sak att ta till inom dessa områden, då troende stärker sin tro under premissen att saker och ting blir mer troliga beroende på hur många som tror och vad människor vet, trots att även detta är rakt felaktig logik.

  Vad vi däremot vet är att immunförsvaret ibland kan uträtta saker vi ser effekterna av men inte känner till alla faktorer för att förklara, men åter igen, att sträcka sig till att det handlar om mirakel är varken rimligt eller logiskt. Det hämmar även vår utveckling, då det kan minska eller till och med döda intresset för att utforska dessa saker vidare.

  Tro tenderar att ha den effekten på vår utveckling, dessvärre, därav mitt engagemang.

 • 15 oktober 2009 kl 8:51
  Permalink

  Jag är mest intresserad av att höra vilken av alla de hundratals gudar som tillbes i dag är det som utför dessa mirakler?

  I övrigt håller jag med David.

 • 15 oktober 2009 kl 19:58
  Permalink

  David.. det var en komplimang..
  Jag tycker det ni skriver är väldigt bra…

  Bara att jag er utrymme för att det finns något allsmäktigt. Något större än mig.
  Detta bara vet jag, jag behöver inte ha det vetenskaplig bevisat… Men så är jag. :)

  Ja och för mig finns det bara en Gud, en vän, en pappa som tar hand om och älskar mig.

  Men igen, jag respekterar dem som inte tror och jag hoppas andra respekterar mig för det jag tror på.
  :)

 • 15 oktober 2009 kl 23:00
  Permalink

  Malin: Utan bevis vet man inte, då gissar man. Det är lätt att säga att man vet, men faktum är att på grund av den enkla principen att vi i mångt och mycket är oförmögna att skilja på verkligheten och vår uppfattning av verkligheten så krävs det mer än våra egna gissningar och upplevelser för att något ska anses vara bevisat och därmed faktum. Så att säga att du vet är falskt.

  Problemet med tro är aldrig att det ska finnas respekt från dem som inte tror till dem som gör det, utan tvärt om, samt mellan grupper av olika tro. Du tror på din gud, grannen tror på en annan, och alla vet lika lite i slutändan. Det är detta som är problemet med att alla skapar sina egna sanningar, då dessa enkelt rinner över till den verklighet vi försöker dela med er, och detta vore enormt mycket lättare om inte en massa människor som hörde messias röst i huvudet envisades med att detonera sig själva på skolbussar och flyga plan in i byggnader.

  Utrymme finns det alltid, det är så kunskap/vetenskap fungerar och utvecklas. Man tycker dock att om någon himmelsk diktator önskat universum in i existensen så bör vi ha sett något bevis för det vid det här laget. Men vem vet, det kanske kommer i framtiden. Jag är dock, min vana trogen, skeptisk.

 • 16 oktober 2009 kl 8:26
  Permalink

  Malin; Självklart har jag respekt för din tro.
  Tror du på en gud (förmodar att du menar den kristna guden) så kan ingenting jag eller någon annan säger ändra din uppfattning.

Kommentarer är stängd.