Såååå.. Journalister har känslor?!

nyhetsankorna

Profilerna Malou von Sivers, Lennart Ekdal, Peppe Eng och Lena Smedsaas satte upp brunchrevyn ”Nyhetsankorna” på Berns. Föreställningen blev slaktad i Dagens Nyheters recension så nu läggs föreställningen ner.

Journalisterna rasar enligt Aftonbladet. Lennart Ekdal är blixtförbannad, Lena Smedsaas är arg och Malou von Sivers mår så dåligt att hon vill inte ens svara i telefon.

Stackarna….

Välkommen till showbusiness!

”Folk är ledsna. Det var en helt vettlös, illvillig och skadeglad recension. Att kräkas över oss på det sättet är helt oförsvarligt”, säger TV 4-profilen Lennart Ekdal.

Men det här är inget nytt.
Såhär – och värre ibland – skriver deras kolleger om shower, teaterföreställningar och liknande uppsättningar i stort sett vare dag.
Inte är det någon som tycker synd om artisterna inte. De får skylla sig själv, tycker recensenten och försöker överträffa kollegan i spydgheter utan att ta showen eller föreställningen för vad det är.
Är man recensent kommer man ingenstans genom att se saker för vad det är, jämföra dem med liknande shower i Sverige och se det positiva i showen eller föreställningen. Nej, ju jävligare , osakligare och elakare man är, desto mer ryggdunk får recensenten av sina kolleger vid tidningens firmafest.
Ju elakare du är på artister bekostnad, desto bättre jobb och mer känd blir recensenten.

Att skriva en recension som är vettlös, illvillig och skadeglad är inga problem. Men om journalister försöker sig på att bli artister så är det synd om dem.

Vettlösa, illvillig och skadeglada – och för att inte säga osakliga och okunniga – recensioner får varje artist som ställer sig på offentlighetens scen…

Stackars fula (nyhets)ankungarna…

Välkomna till showbusiness!

6 åsikt på “Såååå.. Journalister har känslor?!

 • 16 oktober 2009 kl 21:02
  Permalink

  Den där showen verkar det som om bra många velat se. Om än av fel skäl. :-)

 • 17 oktober 2009 kl 16:50
  Permalink

  Bra skrivet Houdi!
  Bra också att du inte bara håller med recensenten som alla andra skadeglada, du sätter också fingret på det hon och många andra recensenter ständigt gör; dvs överdriver, vrider och jävlas bara för att själva får uppmärksamhet. Och det fick hon ju också tyvärr. Enda skillnaden den här gången var att nu var det journalister själva som blev slaktade. Därför blev det stort.

 • 23 november 2009 kl 10:50
  Permalink

  Men, jag förstår inte. Två fel blir som bekant inte ett rätt utan är en argumentationsteknik som förkastades redan av grekerna.

  Dessutom handlar ju detta om nyhetsjournalister – de attakerar ofta folk hårt på grund av felaktigheter eller skumma affärer (det är ju inga expressen-journalister direkt). Det vore ju tjänstefel av dem att inte granska makten.

  Har svårt att se varför de skulle behöva utstå någon sorts hämnd för taskiga kulturrecensioner. Sen ska de ju såklart inte behandlas bättre än andra amatöruppsättningar, men jag förstår inte varför man måste gå till personanrepp. Räcker det inte med att beskriva varför själva föreställningen var dålig?

 • 23 november 2009 kl 12:49
  Permalink

  > Har svårt att se varför de skulle behöva utstå någon sorts
  > hämnd för taskiga kulturrecensioner.

  Så är det ju inte. De sätter upp en show som om det är hur enkelt som helst att göra show och sedan får de en recension som biter dem i baken. De går in på annan domän och då spelar de ingen roll om de är nyhetsjournalister eller hockeyspelare. Är de i showbiz får de leken tåla.

  >men jag förstår inte varför man måste gå till personanrepp. Räcker
  > det inte med att beskriva varför själva föreställningen var dålig?

  Det där är ju en fråga du ska ställa till de ”riktiga” recensenterna eftersom de i stort sett alltid går till personangrepp och är taskiga när de recenserar en show. Det är sällan som de ger konstruktiv kritik utan de blir ”hetare” ju taskigare de kan vara på andras bekostnad.
  Något som vi i showbiz vet men som blev ett bryskt uppvaknande för nyhetsjournalister som skulle göra show.

Kommentarer är stängd.