Doug Henning – Origami illusionen

Håller på att läsa den fascinerande biografin om en av mina magiska hjältar, Doug Henning.
Vilken resa han gjorde.

Utan Doug Hennings shower på tv på 70- och 80-talet i svensk tv hade jag kanske inte fått den där extra kicken att trolla.

Tittade runt på YouTube och hittade det ovanstående klippet där Dough utför Jim Steinmeyers Origami-illusion. Alla andra som gör denna illusion gör den dramatiskt till musik. Dough pratar sig charmigt igenom hela illusionen, vilket får mig att inse att det är såhär man ska visa illusioner. Inte med en massa rök, blinkande lampor och dansare utan kläder.

Rekommenderar verkligen biografin. Det visar ännu en gång att framgång kommer inte så lätt utan det handlar om hårt jobb och frustration.

Hade han inte knaprat alternativmedicin och vägrat cellgiftbehandling och strålning när han fick sin cancer hade han kanske levt än i dag.

5 åsikt på “Doug Henning – Origami illusionen

 • 06 februari 2010 kl 11:32
  Permalink

  Var inte Doug Henning en som verkligen trodde på ”riktigt” trolleri och sysslade med meditation och en del annat hokus-pokus-new-age?

 • 06 februari 2010 kl 11:56
  Permalink

  Yepp, Doug var inne på TM (Transmendental Meditation) och trodde faktiskt att han skulle kunna lära sig flyga ”på riktigt”.
  Det var ju via TM han ansåg att vanlig medicinering (cellgiftsbehandling etc) vid cancer var onödigt så han fortsatte äta örter och liknande….

 • 06 februari 2010 kl 16:19
  Permalink

  Fantastisk illussion! Den där spegeln är det något lurt med ;)
  Intressant med hans fascination av TM och annat också.

 • 07 februari 2010 kl 11:46
  Permalink

  Pekka.
  Roligt att du nämner spegeln. I Jim Steinmeyer, som hittade på illusionen och jobbade åt Doug Henning, hade en diskussion med Dough en gång gällande spegeln. Dough ville testa utan spegel, men Jim höll inte med. En gång kom hela illusionen fram men inte spegeln, som låg i en annan roadcase.
  Den kvällen kördes Origami utan spegel…
  Efter det körde alltid Dough den med spegel eftersom detta var första gången han inte fick någon vidare respons på illusionen.

  Så många kör den i dag utan spegel (bl a vår egen Labero) men jag tycker det är fel. Spegeln tillför så mycket, och Dougs talande presentation är lysande.

  En rolig sak till: När Doug showade i Las Vegas hade han gästartisterna Bill Cosby och Johnny Lonn. Johnny Lonn kommer från Sverige och är den enda svenska trollkarl som haft sitt namn på neonskyltarna utanför ett casino på stripen i Las Vegas.

Kommentarer är stängd.