”Mandrake gör en hypnotisk gest”

Seriefiguren Mandrake är egentligen urtypen av trollkarl (fast han är hypnotisör egentligen): Han är alltid klädd i frack, hög hatt och cape. Har en exotisk assistent med namnet Lothar och använder sina krafter till det goda.

Mandrake

Minns att jag ofta läste Mandrake-strippar när jag var liten. Gillade alltid när en bov hotade honom med en pistol och då kom texten ”Mandrake gör en hypnotisk gest” och boven trodde då att han stod med en banan i handen och kunde lätt oskadliggöras.

1939 spelade Columbia in 12 avsnitt av Mandrake. Ett av klippen kan man se ovan. Här trollar Mandrake på ”traditionellt” sätt och gör, bland annat, en intressant (för trollkarlar) bägarspelsrutin med tre tekoppar.

På senare år har det ryktats om en nyinspelning av Mandrake och flera trollkarlar och skådespelare har angetts som huvudrollsinnehavare. En de, tack och lov, verkar ha släppt tankarna om som huvudrollsinnehavare är Criss Angel.

Men konceptet är intressant.
Tror det skulle kunna bli en bra film om man inte känner sig tvungen att utöva för mycket specialeffekter och woo-woo.

4 åsikt på “”Mandrake gör en hypnotisk gest”

 • 13 februari 2010 kl 20:29
  Permalink

  Kul klipp! Den som framför bägarspelet, och allt annat närbildstrolleri, är Charlie Miller. Mandrake-filmerna är en av de få källorna där man kan se Miller när han är ung och skärpt.

 • 14 februari 2010 kl 11:46
  Permalink

  Åh, Charlie Miller. Tack för info. Förklarar den suveräna behandlingen av allt…

 • 16 februari 2010 kl 17:54
  Permalink

  Som serie-nörd känner jag till fler beröringspunkter.
  T.ex. upphovsmannen Lee Falk baserade serien Mandrake på den verkliga trollkarlen Leon Mandrake och hans första fru Narda.
  http://www.youtube.com/watch?v=mT-0gnyik4Q

  Som kuriosa; Mandrake brukar ofta nämnas som serievärldens allra första ”superhjälte”, då den började publiceras redan 1934, fyra år innan Stålmannen såg dagens ljus i Action Comics #1

Kommentarer är stängd.