Hur ser en MILJON ut?

Har du undrat hur mycket en miljon är egentligen? Politiker pratar om miljoner och miljarder kronor hit och miljoner och miljarder dit, men det är svårt att få ett grepp om hur offantligt mycket EN MILJON är.

Bilden ovan visar en miljon. På bilden finns exakt en miljon punkter. Det går inte att se såhär, men klicka på bilden och zooma in.

Hittade detta på Tomorrow is Another Jay: Space and Numbers där texten är fascinerande.Speciellt när han börjar prata om universum och antalet stjärnor. Läs texten. Den är oerhört fascinerande.

Titta på bilden ovan med en miljon punkter. Betänk att bara vår lilla pyttegalax har 100 miljarder stjärnor… Och att det finns flera miljarder galaxer …

Började då att tänka på denna bild som jag fick via mail för ett tag sedan:

5 åsikt på “Hur ser en MILJON ut?

 • 05 mars 2010 kl 12:47
  Permalink

  Korrekt. Min felöversättning. Vilket gör det hela ÄNNU mer fascinerande.

 • 05 mars 2010 kl 12:50
  Permalink

  Så, har rättat det hela. Snöade in på miljarder när jag läste artikeln och låste mig vid detta. Tack för påpekandet. Självklart är det ”bara” en MILJON punkter eftersom en MILJARD hade varit svår att få med på en jättedataskärm….

 • 05 mars 2010 kl 16:44
  Permalink

  Här är en bild med bara 999 999 punkter.

  http://fabbe.se/999999dots.gif

  Kan någon hitta vilken punkt som tagits bort? Inte så lätt, men det går att hitta. Så mycket skulle det också märkas i universum ifall några tusen galaxer försvann. :)

Kommentarer är stängd.