Berömda misslyckanden

Såg suveräna filmen ”Up in the air” i går på vår lika suveräna bio i Östervåla i går.
Den handlar om personer som har som jobb att hjälpa företag att avskeda anställda. När de gör detta nämner de citatet ”många framgångsrika affärsmän har suttit i din position innan de gjorde något stort” för den förkrossade nyavskedade personen.

Fick mig att börja tänka på många artisters liv. Jag läser massor av biografier av framgångsrika artister och ser en ganska gemensam nämnare som skiljer dem från andra mindre framgångsrika: Hur de hanterar misslyckanden.

ALLA artister har i stort sett aldrig haft en karriär som är en dans på rosor. Det har varit uppåt och neråt hela tiden och många misslyckanden och refuseringar.

Frank Sinatra som Maggio

Frank Sinatra som meninge Angelo Maggio

Ta bara Frank Sinatra, som hade en enastående karriär. Först satt han fast i ett livstidskontrakt med Tommy Dorsey (en världsberömd storbandsledare) för att sedan få framgång. När han stod på toppen föll plötsligt allt.

I Sammy Davis Jr:s biografi berättar Sammy hur han mötte Frank Sinatra i New York. Sammy såg Sinatra gående på andra sidan gatan utan att någon la märke till den förut firade världsstjärnan. Sammy undvek att hälsa för respekt för sin sin vän så att han inte ska känna sig förnedrad.

Sinatras karriär vände sedan genom hans roll som Maggio i Härifrån Till Evigheten. En roll han även erhöll en Oscar för.

I stort sett alla artister, författare, skådespelare, musiker m fl har stött på misslyckanden, nekanden, refuseringar. Av den orsaken kom jag att tänka på ovanstående klipp jag hittade på YouTube.

Är inte detta inspirerande så säg?

5 åsikt på “Berömda misslyckanden

 • 16 mars 2010 kl 22:28
  Permalink

  Ett misslyckande är inte heller en garanti för succé… Det finns otroligt många fler som inte lyckats efter ett misslyckande.
  Detta uttalande är ett klockrent uttryck för min negativa inställning. Därför sitter jag fortfarande i Älmhult ;-).
  Nädå, jag har en annan inställning nu men är tyvärr lite mycket realist…

 • 17 mars 2010 kl 10:42
  Permalink

  Lars, jag håller med dig. men jag tror också att det är viktigt att man inser att ett – eller flera – misslyckanden inte är slutet. Om man TROR att det är slutet har man inget mer att ge.

  Edison gjorde väl över 1500 experiment innan han fick lampan att lysa. Tänk om han slutat efter 989 försök….

  Colonel Sanders hade just fått sin första pensionscheck när han reste runt i flera år och bodde i sin bil och fick nej överallt på hans kycklingrecept. Efter många misslyckanden var det någon som nappade på hans idé och recept och Kentucky Fried Chicken var född.

  Så ge inte upp!

 • 17 mars 2010 kl 11:20
  Permalink

  Ok, jag kör på ;-).
  Det har inte varit så många misslyckanden och de flesta beror på förutsättningarna…. som du själv så väl vet kan de variera….
  Tack o ha det gott

Kommentarer är stängd.