Den ärliga lögnaren…

Jag med kollegan Per Johan Råsmark

I går hade jag ett föredrag/samtal i Missionskyrkan i Uppsala i deras serie om tro och vetande. Ett trettiotal personer mötte upp och jag och moderatorn – Per Johan Råsmark – höll på en bit över två timmar.
Tänk att det fanns så många ändå som orkade lyssna på vad jag hade att säga. Hade det varit min show så hade jag haft förståelse, men när jag pratar skepticism och ateism…  Jättekul!

Per Johan Råsmark böjer skedar

Per Johan Råsmark är förresten en kollega både när det gäller skepticism och trolleri. Han är en skicklig mentalist och visade under kvällen prov på hans suveräna teknik att böja skedar. I mitt tycke mycket snyggare och mer övertygande än när Uri Geller gör samma trick.
Det intressanta är också att Per Johan är aktivt kristen – Alltså en kristen skeptiker, och det talade vi om en hel del i går.

Fick efteråt en liten bassning av en kvinna.
Hon tyckte att jag skulle kolla mina siffror. Jag vet att jag länge använt en liknelse för att förklara avstånden i universum som jag är ganska övertygad jag fått från astronomen Phil Plait, att om Jorden var  en stenkula i Uppsala så var solen en badboll i mellersta Afrika.

Hon ville säga att jag hade fullständigt fel och att det skulle jämföras med att Jorden var en stenkula i Uppsala så skulle Solen vara en badboll i Stockholm (om jag förstod henne rätt).

Jag har förmodligen fel i mitt påstående.

Vet någon hur det hela ligger till exakt? Och; Ja, jag känner till projektet med modellen att Globen är Solen så ligger Jorden (med en diameter på 65 cm) på Cosmonova som ligger 7,6 km från Globen. Solen har ju en diameter på 1,392,000 km och Jorden en diameter på 12,756 km

Så retoriken – om den är korrekt – borde då vara att om Jorden är en badboll så ligger Solen där Globen ligger och har samma storlek, alltså 7,6 km därifrån om man ska följa skalan. Eller?

Hursom var det en mycket trevlig kväll med många trevliga frågor.

8 åsikt på “Den ärliga lögnaren…

 • 17 april 2010 kl 17:57
  Permalink

  Hej!

  Det här är väldigt intressant. Om han är en kristen skeptiker, vad tror han på då? Tror han på det som står i Bibeln, eller på vetenskapen?

  Sen undrar jag lite andra saker angående er skeptikerpodcast. I slutet av de tredje programmet så nämner du en korttrollkarl som jag inte uppfattar namnet på. Kan du skriva det här så jag kan kolla upp honom?

  Sen vill jag passa på att berömma er för podcasten också. Lite för långa avsnitt, men intressanta. Jag trollade mycket förr och trollade bland annat för ett gäng som pluggade natur på en internatskola. Jag gjorde ett korttrick där alla kort utom ett blev blankvita. Naturarna tänkte i det fallet för mycket och trodde att korten var värmekänsliga m.m. De kunde inte tro att jag helt enkelt bytte ut den vanliga kortleken mot en blank lek i tricket. Riktigt kul faktiskt.

 • 17 april 2010 kl 18:11
  Permalink

  Tack för dina vänliga ord om Skeptikerpodden.

  Vi kommer intervjua ett par kristna skeptiker vad det lider, så håll öronen öppna.

  Den otroliga korttrollkarlen heter Juan Tamariz. Kolla kommentarerna på avsnitt 3 http://skeptikerpodden.se/2010/04/utanfor-kroppen/ där jag har en länk till videos-

  Vi vet att avsnitten är långa. De är kortare än SGU och vi hårdklipper. Tror att vi snackade två timmar för Skeptikerpodden #3 t ex.
  Vi lär oss.

 • 20 april 2010 kl 12:17
  Permalink

  Om första exemplet innebar att solen var stor som globen och jorden stor som en badboll 7.6km bort så bör avståndet vara kortare i andra exemplet eftersom skalan minskar drastiskt. (då en badboll och en spelkula användes som exempel)

  Anledningen för att globen använts som exempel antar jag är för att desto större jorden/solen är i jämförelsen så ökar avståndet mellan de två OTROLIGT snabbt, då för att påvisa hur långt det faktiskt är till solen. Folk som inte är så insatta i såna saker missförstår då ofta hur långt det är eftersom de inte vet hur otroligt stor jorden och solen är i jämförelsen.

  För att göra en lite ”enklare” (för oss att uppfatta) jämförelse så har jag alltid använt en fotboll, 25 meter och ett nålhuvud, vilket bör stämma tillräckligt bra för jag inte ska skämmas i efterhand :P.

 • 20 april 2010 kl 12:30
  Permalink

  Den här bilden länkas från svenska wikipedia och jämför diametern mellan jorden och solen.

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Solen_Jorden.png

  Den vanligaste missuppfattningen som jag har märkt bland ungdomar mellan 13-18 är inte hur långt det är mellan solen och jorden, utan att det är svårt att greppa hur mycket större solen är jämfört med jorden. För oss så är skillnaden mellan ett nålshuvud och en fotboll ganska enkelt att greppa, men att överföra det till hur stor solen och jorden är brukar oftast bli problematiskt.

  Samma när man berättar hur stor skillnad i diameter det är mellan jorden och solen så är det vanligt att ingen förstår hur otroligt stor massökning det faktiskt är.

  Det jag ville få fram var att avståndet mellan jorden och solen är otroligt svårt att greppa, speciellt om man inte har en susning om hur otroligt stor solen är jämfört med vår lilla planet.

 • 20 april 2010 kl 12:42
  Permalink

  För övrigt har jag nog träffat på lite över 30-talet ”kristna skeptiker” och haft många intressanta diskussioner. Men efter några timmars diskussion så brukar det alltid komma ner till ”vi är överens om att chansen för att gud och alla mirakel i bibeln skulle ha någon realistisk chans att hända, är lika stor som tomtar och troll (om inte mindre).” Men i slutet så handlar det tydligen om ”att tro”, även fast de oftast innerst inne inte tror på det.

  Min personliga åsikt är att det väletablerade sociala nätverket som kristna redan har etablerat drar personer som i andra fall aldrig skulle tänka tanken på att kalla sig religösa. För när jag träffar välutbildade och ”smarta” kristna så verkar det som att deras val att vara kristna inte betyder mer än svaret på frågan; ”Vad är din favoritfärg?”. Det verkar som att det är ett val som inte är mer problematiskt än att välja vem som är roligast av Robert- och Björn Gustavsson.

  Här brukar oftast samtalsstunderna avslutas med ”vi är överens om att inte vara överens”, då jag ser valet om man är religös eller inte som ett av de största och viktigaste valen du kan göra i dagens samhälle.

 • 22 april 2010 kl 17:42
  Permalink

  Här har du lite formler som du kan leka med! :)

  Uträkning av avstånd.
  y = skalenligt avstånd jorden – solen i km.
  x = skalenlig diameter för jorden i cm.
  y = (x / 100.000) * 11811,023622047

  Uträkning av storlek.
  y = solens diameter relativt jorden.
  x = skalenlig diameter för jorden.
  y = x * 109

  Exempel: Om jorden symboliseras med en badboll (30 cm i diameter).
  y = (30 / 100.000) * 11811,023622047
  y = 0,0003 * 11811,023622047
  y= 3,543307087 km.

  Om vi fortsätter att räkna, jordens diameter är fortfarande 30 cm i diameter.
  Då är solens diameter följande:

  y = x * 109
  y = 30 * 109
  y = 3.270 cm

  Slutsats, om jorden har en diameter som en badboll så är det skalenliga
  avståndet mellan jorden och solen cirka 3,5 km. Och solens diameter är strax över 30 meter.

 • 30 maj 2010 kl 21:15
  Permalink

  Kul jämförelse: En elektron förhåller sig till en vattenmelon som en vattenmelon förhåller sig till solen.

Kommentarer är stängd.