John Calvert – Showen och magikern som ändrade allt för mig

John Calvert och Tammy trollar fram brinnande cigaretter

I somras var jag uppe hos min mor i Skellefteå och fick med mig några fotoalbum hon hittat i källaren. Mina ögon spärrades upp då jag hittade bilderna på magikern John Calvert som jag trodde var borta. Väl hemma scannade jag in bilderna eftersom de betyder så mycket för mig. Bilderna var tagna en kväll då mitt liv förändrades för alltid.

Jag minns det som i går: Mitten av 70-talet och familjen var på semester på Gran Canaria. Något min far och mor ofta gjorde i januari/februari då julstressen var avklarad på fotoateljén i Skellefteå.

Jag var väl 11 år gammal och hade börjat trolla i den mindre skalan. Inget mer än på extrem hobbynivå. En kväll berättade min far, Wollmar, att vi skulle gå på en nattklubb i San Augustin vid namn La Gruta för att äta middag och se en show bestående av flamenco och sedan en trollkarl.

– Kan vara kul för dig att se, du som gillar trolleri, sa min far.

La Gruta var minsann en gruta (grotta). Hela inredningen hade gjort vilken pizzeria som helst stolt.

Efter middagen, som jag inte minns, så blev det showtime. Jag satte mig på golvet längst fram vid dansgolvet för att inte missa något.

Showen började med flamenco. Minns heller inte så mycket av detta förutom att den manliga stjärnan var svartklädd som Zorro och svettades i mängder.

Så presenterades magikern JOHN CALVERT ”direct from USA”.
In på scen och på dansgolvet svävar en kopia av Errol Flynn in i sin röda kavaj. Efter honom kommer en vacker orientalisk kvinna vid namn Tammy, med hår ned till knäna i silverklänning bärandes en vacker silverskål.
Calvert går runt på dansgolvet och ibland in bland publiken och trollar fram brinnande cigaretter en efter en och kastar dem högt över sitt huvud för att landa i Tammys skål. Effekten är slående då cigaretternas rök och glöd gör det hela enormt visuellt.
Jag fann mig sitta och gapa. Jag hade aldrig sett någon som kunde trolla så det såg ut som riktig magi.

Sedan kom det jag aldrig kommer att glömma. John Calvert lånar en näsduk från en åskådare, slår en knut i ena hörnet och kallar duken för Casper. Precis som spöket Casper får näsduken liv och dansar fram på ett bord, under bordet, rockar loss, gör saltomortaler, svävar….

Åh, jag hade sett riktig magi av en riktig magiker och hade aldrig upplevt något så fantastiskt.

Det var där och då jag bestämde mig för att bli en trollkarl på heltid!

Dagen efter lånade jag min pappas kamera och gick själv ner till La Gruta och tog bilder på reklamtavlan utanför. Ett porträtt med John Calvert var omgivet av massor av bilder från John Calverts show MagiCarama där han förevisade stora illusioner.

John Calvert är i dag 99 år gammal och turnerar fortfarande. Nästa år fyller han 100 år och han har varit erbjuden att göra sin show på 100-årsdagen den 5 augusti både på London Palladium och på Broadway.

Här ett klipp när John Calvert gör delar av sin show för trollkarlar då han var 97 år gammal (här kan du se lite av hans cigarettmanipulationer och hans Casper, dansande duk).

Jag har tidigare skrivit om John Calvert på min blogg och det kan du läsa här.

Jag kommer snart att skriva om när jag fick träffa John Calvert några år senare, och vad han betydde och betyder för mig.