Sveriges Magi-Arkiv – Ett unikt museum i Nyköping

Dagen efter föreställningen i Kolmården utanför Norrköping vaknade jag upp på ett hotell i Nyköping, där jag bestämde mig för att övernatta.

I dag skulle jag äntligen göra något jag önskat i så många, många år och det var att besöka Christer Nilssons fantastiska Sveriges Magi-Arkiv.

Själva museet ligger i en källarlokal centralt i Nyköping så jag mötte upp Christer och hans fru Gertrud på stora torget.

Att kliva in i museet var en enorm känsla. Så mycket fantastisk rekvisita som tillhört legender inom magin både i Sverige och utomlands. Ta bara den här tavlan med olika trollstavar som tillhört olika trollkarlar. Allt katalogiserat med vem som använt den.

20110403-113450.jpg

På hyllorna såg jag så oerhört mycket intressant rekvisita. Mycket som jag aldrig tidigare sett och mycket som gav minnen både av att jag själv ägt en sådan rekvisita eller jag har sett en magiker använda just den rekvisitan.

Den här tycker jag är intressant till exempel. Gulli Truxas ögonbindel som hon använde på scen under paret Truxas fenomenala tankeläsningsakt.

20110403-113508.jpg

Här hade det varit kul att visa upp ett klipp med Truxa och deras tankeläsning men tyvärr så är den personen som ”har hand” om Truxas rättigheter efter Truxas död inte speciellt smart utan han stoppar alla försök att lägga upp Truxas akt på internet. Han anser att det är bättre att Truxa glöms bort i stället för att visa upp honom för ny generation. Ett stort misstag men då kännr man att det är skönt att Sveriges Magi-Arkiv har en hel del Truxa-relaterat i sina samlingar.

Gick igenom museet noggrant och njöt. Bara sådana här trivialiteter som dessa spelkort ger mig en positiva rysning i ryggraden. Dessa kort manipulerades av en av världens skickligaste trollkarlar Cardini när han var i Sverige i mitten av 1900-talet.

20110403-113538.jpg

Följ denna länk för att se mästaren Cardinis akt (Cardinis efterlevande fattade att för att göra Cardini odödlig och inte glömmas bort så var det bra att lägga ut hans akt på YouTube).

20110403-113555.jpg

Här visar Christer Nilsson själv upp en trollstav som tillhört den svenske hovillusionisten Max Hofsinser.

Det finns en ”John Houdi-avdelning” också på museet. En grej jag tyckte var kul att se var ett av mina julkort i form av en uppblåsbar julgran som jag gjorde på 90-talet. Jag och en designer designade julgranen och vi lät en leverantör i Kina tillverka dessa åt mig. Inga fler skulle göras. Döm av min förvåning då jag några år senare finner just denna gran med denna design i butiker i Stockholm och utomlands. Jag hade kanske varit multimiljonär i dag om jag behållit rättigheterna…

20110403-113618.jpg

 

20110403-113628.jpg

Jag hade kunnat gått runt i museet hela dagen men tyvärr var jag tvungen att åka hem efter dryga två timmar. Jag hoppas innerligt att jag kan återkomma och då även besöka avdelningen med alla pressklipp som Christer och Gertrud har i sitt hem utanför Nyköping.

Sveriges Magi-Arkiv är ett enormt unikt museum och arkiv över den magiska konstarten. Christer fyller i år 80 år så man vet ju aldrig hur länge han orkar att hålla denna unika och fantastiska samling i så bra skick som det är nu. Det värsta som skulle kunna hända är att den styckas upp och säljs i bitar. Det bästa hade varit om nordens magiföreningar gick in med stöd för bevarandet av Sveriges Magi-Arkiv så generationer av trollkarlar och intresserade av trolleri även i framtiden kan njuta av detta fantastiska och oersättliga magi-arkiv.

Christer skrev i sin blogg om mitt besök och det kan du läsa här

4 åsikt på “Sveriges Magi-Arkiv – Ett unikt museum i Nyköping

 • Pingback: John Houdi om Magi-Arkivet « Sveriges Magi-Arkiv

 • 17 april 2011 kl 10:56
  Permalink

  Jag har varit i Nyköping många gånger men aldrig tänkt på att hälsa på där. Måste göras. Mycket bra inlägg.

 • 25 juli 2011 kl 11:54
  Permalink

  Ja det är ett trevligt museum Christer har och han är mycket kunnig!

  Du har tidigare erbjudits att få lägga ut ett klipp på paret Truxa men du var ju inte intresserad efter att tillstånd getts av Dansk artistförbund.

  Materialet är upphovsskyddat för att få in pengar till Truxas minnesfond. Artister skall ha betalt för deras arbete.

  hälsningar från han som har hand om det

 • 25 juli 2011 kl 12:38
  Permalink

  Nej, Johan. Du har aktivt medverkat till att ta bort alla klipp med Truxa på internet och därmed samverkat till att Truxa ska glömmas bort då du inte förstår vad klipp kan göra för Truxa och för hans minnesfond.

  I mitt fall hotade du med advokater och stämning för att ta bort ett klipp med Truxa jag lagt upp. Har svårt att se att du med hot om stämning och att bli jagad av advokater tror att jag vill lägga upp klipp med Truxa efter detta.
  Att jag skulle haft tillstånd är struntsnack. Varför jagade du då mig med dessa hot om det var ok?

  Jag minns dina ord om vad du ansåg att t ex YouTube var för något. Kanske har du kommit tillinsikt hur fel du hade, vad vet jag.
  Men ärligt så tror jag att den största tröskeln för att odödliggöra Truxa är du själv, Johan. Tyvärr. Men det är ju ditt aktiva val.

Kommentarer är stängd.