Treskalspelet

Har alltid fascinerats av olika sätt folk bedrar varandra. handlar det inte om medium som använder cold reading-tekniker eller trollerieffekter i fysiska seanser så fascineras jag över så kallade ”street scams” där, ofta turister, faller för klassiskt dobbel.
Klippet ovan visar grundkonceptet bakom den mest kända skojeriet på gator; det så kallade treskalspelet eller three shell game. Många, många turister har spelat bort reskassan eller förlorat stora pengar på detta spel på världens på gator och torg.

Här en riktig expert som gör en variant stående som jag gillade:

Treskalspelet är bedrägeri på högsta nivå. Vad de flesta inte vet om eller märker är att det står flera personer runt om som jobbar i samma lag (så kallade ”shills”) som den som utför treskalspelet. Jag hjälpte för ett par år sedan Insider på TV3 med att smygfilma dessa skojare och förklara tekniken och det psykologiska spelet bakom:

Med det i tanken kan ni på nedanstående klipp från Barcelona se hur en ”shill” i slutet av klippet medvetet försöker blockera personen som försöker filma spelet:

Återigen: spela aldrig det här spelet om du inte vill ge dessa skojare dina pengar.