Johnny Lonn (1944 – 2013)

IMGFotoutställn.4_0002
Foto: Arto Airaksinen

En vän, kollega och stallbroder har lämnat oss.

Björn Lönnqvist var mer känd under sitt artistnamn Johnny Lonn och var en av Sveriges mest framgångsrika, erkända och folkkära magiker någonsin.

Skulle vilja nämna vilken enorm inspiration Johnny Lonn var för mig och många många andra magiker som startade sina karriärer på 1970 och 80-talet. Inte bara som internationell magiker utan även med den talande akt han uppträdde med i Sverige. Den akten, där han har all rekvisita i en doktorsväska på en stol eller pall, lever fortfarande kvar som inspiration för nutidens unga magiker som startar upp.

Johnny Lonn är ett större namn i magibranschen än vad de flesta inser. Han är MER känd än oss nuvarande kända magiker i Sverige tillsammans inom magibranschen….
Notera att han bland annat jobbade i Las Vegas på 80-talet med Doug Henning och Bill Cosby t ex…

Johnny Lonn var en inspiration för mig och han har betytt oerhört mycket. Att han var Överste Ryktmästare i ordenssällskapet Stallbröderna och jag blev vald till Ryktmästare – Johnnys ersättare då han inte kunde – var något jag blev oerhört stolt över. I dag vet jag inte om det blir jag som får axla hans mantel men det blir svårt att ersätta honom på den posten vem det än må vara.

Man brukar alltid säga att det är för sent att säga vad man tycker om andra när de gått bort. Det är något jag under de senaste decenniet försökt ändra på.
Johnny Lonn visste mycket väl hur mycket han betydde för mig och jag hade glädjen att på ett möte med Stallbröderna presentera Johnny Lonn på scen inför en show i egenskap av Ryktmästare. Där förklarade jag för alla bröder vad han betytt för mig och för andra magiker i Sverige, för magin i Sverige och utomlands.

Lonn_stallbroderna
Här är en bild på Johnny på scen inför Stallbröderna vid just ovan nämnda tillfälle.

Johnny Lonn var inte bara en magiker. Han var en kompetent målare också.
Jag och min fru besökte ett av hans många vernissage och gillade en tavla med en vit clown. Tyvärr var tavlan såld men Johnny nämnde att han under ett par år jobbat på en liknande tavla som inte var klar. Någon månad senare dök Johnny Lonn upp hemma hos oss med tavlan. han hade avslutat den och kom förbi och levererade den personligt.
Denna tavla var mer fantastisk än den som vi såg på vernissaget och jag tror att ni förstår varför när ni ser nedanstående bild av tavlan som sedan många år hängt på hedersplats hemma hos oss.

Johnny-Lonn-Painting


Här, på videoklippet ovan, kan ni se honom som jag minns honom som mest. Med sin fantastiska komiska akt vi så sällan fick se i Sverige men som han reste över hela världen med.
Jag kommer sakna Johnny Lonn. Inte bara som magiker och vän utan även som Stallbroder där han som Överste Ryktmästare såg till med sin humor och rappa tunga att vi alltid njöt.
Johnny Lonn – The one and Lonn-ly, tack för allt. Jag kommer aldrig att glömma dig och mina tankar går till Johnnys familj; underbara Iréne och barnen John och Louise.