Om mig

houdi-2006-1_mini.jpg

Jag heter John Houdi.

Mitt fulla namn är Erik John Scheel Houdi och jag är född 1964 i den lilla norrländska staden Skellefteå.

 

Flyttade till Stockholm 1991 och sedan till Djursholm i Danderyd utanför Stockholm 2002. Numera bor jag på en gård som heter Hof Gård som ligger som en oas mitt i det lilla samhället Östervåla i Uppland.

 

Jag är gift med Jeanette och har två tjejer som heter Michelle och Denise. Har också två katter (heliga Birmor).

 

Min mamma heter Fritze, kommer från Köpenhamn i Danmark och var cirkusartist. Hon var en framgångsrik luftakrobat i en trupp som hette Fred Norton & Co och Alan & Co.

Hon hade trapets som specialitet och var aktiv under slutet av 40- och början av 50-talet runt om hela Europa.

 

Min far var fotograf. Träffade min mor när han var på fotouppdrag i Skellefteå Folkets Park och såg min mor klättra upp för en 21 meter hög mast i en repstege med bara händerna till hjälp. Tillsammans med min mor startade de senare en fotoaffär med ateljé i Skellefteå som hette Skellefte-Bild.

 

När jag var 10 år gammal hittade jag en gammal trollerilåda på vinden i föräldrahemmet på Brinkvägen.

Det var starten på min karriär som trollkarl.

 

En annan stor inspiration var när jag såg den amerikanske illusionisten John Calvert på en nattklubb i San Augustin som hette ”La Gruta” vid samma tid. Jag kommer fortfarande ihåg vad han gjorde, vad han hade för kläder och hans fantastiska utstrålning.
Det var då jag bestämde mig för att bli trollkarl.

 

Med hjälp av en lokal trollkarl i Skellefteå vid namn Tore ”Trixma” Hedman och inspiration från de lokala trollkarlarna Bertil ”Mr. Dallas” Cramby och Arne Ståhl startade jag en framgångsrik karriär.
Lokala ”nöjespappor” som Bosse Löfbom, Arne Wamming och Ulf Dahlberg drog ut mig på alla möjliga aktiviteter som Allsång i Parken, Kul på torget, Luciasoaré mm. Detta gjorde att jag fick rutin och erfarenhet ganska snabbt. 

 

Jag stod i timmar framför spegeln och tränade. Skaffade vid den tiden mitt artistnamn – Mr. Houdi – eftersom alla trollkarlar har ju ett artistnamn. Liknelsen med Harry Houdini och Robert Houdin gjorde ingenting, men namnet kom från min danska moster som kallade mig för ”Houdibras” när jag var tre år gammal.

 

Redan som 13-åring vann jag junior SM i Karlstad och sedan vann jag totalt fyra svenska- och nio Nordiska mästerskap i trolleri. Året efteråt gjorde jag som 13-åring debut i rikstelevisionen i nöjesprogrammet Nöjesdax.

 

Vid Nordiska Juniormästerskapen 1982 i Sandefjord vann jag både close up, kortmagi och scenmagi samt den Nordiska trofén. Dessutom fick jag fler poäng än någon av seniorerna, vilket gjorde mig väldigt stolt. Så här såg min scenakt ut då:

Efter detta tävlade jag enbart sporadiskt.

 

Jag drömde om att uppträda på Lido i Paris och i Las Vegas med mitt program med dresserade duvor I stället grusade en ryggoperation vid 18-års ålder och en utvecklad allergi mot burfåglar dessa planer och jag siktade på annat.

 

1984 blev jag proffs, alltså fulltidsmagiker.
Startade ett aktiebolag som jag döpte till ”John Houdi Productions AB” efter att ha sett en Eddie Murphy-film där det stod Eddie Murphy Productions Inc. i eftertexterna.

 

Jag och min bästa trollerikompis Mr. Magino (han bytte senare namn till Joe Labero) sneglade på våra amerikanska kolleger och deras framfart som underhållare och reklamshowmakare för företag och företagsevent.
Vi återinförde close up-magin på hotell och restauranger samt började göra reklamshower på mässor där man trollade med företagets produkter och drog in folk i montrarna.

 

1985 tävlade jag i Svenska Arbetsgivareföreningens tävling ”Unga Initiativ” där jag vann en resa med 30 andra unga entrepenörer till USA.
Där fick jag kontakt med en av arrangörerna som började ordna jobb åt företag på mässor och produktlanseringar.

 

1991 fick jag förmånen att turnera med Lennie Norman på konserthus i södra Sverige. Lennie ansåg att jag hade en så bra akt att jag borde uppträda på Norra Brunn där en ny konstform, stand-up comedy, förevisades.
Detta gjorde att en helt ny värld öppnades för mig.

 

Under resten av 90-talet reste jag runt på comedyklubbar runt hela landet samtidigt som jag gjorde en hel del företagsevent. I mitten av 90-talet gjorde jag årligen över 200 turnerande shower.
Det var mitt buktaleri och ett trick där jag ”åt upp” fem lånade glödande cigaretter som utmärkte mig från andra komiker.
Så här såg numret med cigaretterna ut i tv-programmet ”Direkt från Berns'” från Berns’ Salonger i Stockholm
 

Förstod tidigt att datorer skulle få en central del i människors liv. Jag hade faktiskt en hemsida på internet redan 1994.

 

Trolleriet, komiken och buktaleriet har fört mig över hela världen.
Jag har uppträtt för de största företagen, de största företagsledarna, världskändisar och flertal kungligheter från olika länder.

 

Och allt detta för att jag hittade en trollerilåda på vinden när jag var tio år gammal…

 

– John Houdi

 

Läs även ”Magiska personligheter” hos Sveriges Magi-arkiv.
Se mer på min hemsida http://www.houdi.se

5 åsikt på “Om mig

 • 04 april 2007 kl 1:26
  Permalink

  John!

  Mycket roligt att läsa. Intressanta bloggar, som gör att jag bara uppskattar dej mer och mer! Har följt Din karriär sedan tidigt 80-tal och sett hur Du utvecklats till det Super-Proffs som Du är numera!

  Grattis till alla Dina framgångar!

  George Kidd (a self-made magician)

 • 23 juni 2012 kl 18:56
  Permalink

  hej johan haudi jag undrar har du butkler som är lära som jag vill köppa?

 • 24 juni 2012 kl 22:04
  Permalink

  hej johan haudi jag undrar har du butkler som är lärda som jag vill köpa?

 • 17 juli 2012 kl 23:46
  Permalink

  Hejsan!
  Skrev lite på en annan sida…
  nog kommer du ihåg mig..’S’
  Hör av dig ….kankse lite jobb för dig den 28 juli när jag skall gifta mig,,,
  Ha det gott

  MVH
  Micke

 • 26 januari 2019 kl 23:05
  Permalink

  Tack för en trevlig torsdags kväll på företags galan på Balders hage i Häradsbäck
  Du är som dom säger i Göteborg
  ” gör go ”
  Ha de Mvh Stig Prebéus

Kommentera